Шлях до миру в Україні лежить у виведенні російських військ - Євросоюз в ОБСЄ

Заява

Європейський Союз наголошує, що шлях до справедливого і тривалого миру лежить через повне і безумовне виведення Росією всіх своїх військ з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Ми вкотре наголошуємо, що шлях до всеосяжного, справедливого і тривалого миру лежить через негайне, повне і безумовне виведення агресором, Росією, всіх своїх сил і військової техніки з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів та повагу до суверенітету і територіальної цілісності України", - зазначається у заяві.

У ЄС запевнили, що продовжать глобальну інформаційну роботу, співпрацю з Україною та іншими партнерами "для забезпечення якомога ширшої міжнародної підтримки всеосяжного, справедливого та тривалого миру, а також ключових принципів і цілей української Формули миру, заснованої на Статуті ООН".

Читайте також: Гібридні атаки Росії не відвернуть НАТО від підтримки України

Євросоюз вкотре закликав Росію дотримуватися міжнародного права та виконувати свої міжнародні зобов'язання, зокрема шляхом негайного та безумовного звільнення всіх свавільно затриманих цивільних осіб, включно з трьома співробітниками СММ, "а також надання українським військовополоненим захисту та гуманного поводження, на які вони мають право згідно з міжнародним правом".

"Відповідальність буде забезпечена, а справедливість буде відновлена для всіх жертв російської агресії", - наголосили в ЄС.

Читайте також: Глобальна єдність у світі може примусити Росію до миру - Україна в ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський заявив, що згідно з домовленостями із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд перший Саміт миру відбудеться в цій країні  15–16 червня. До участі запрошені та очікуються глави держав і урядів з усіх континентів.

Президент наголосив, що Саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого й тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права.