Штати та ЄС можуть разом допомагати Україні боротися з корупцією – експерт

США за нової адміністрації та ЄС можуть краще поєднати зусилля на українському напрямку, якщо не в посиленні тиску на Росію, то в підтримці внутрішніх реформ в Україні.

Про це заявила експерт берлінського Фонду «Наука і політика» Сюзан Стюарт під час дискусії на тему «Безпека людини під час криз», організованій Фондом Генріха Бьолля, передає кореспондент Укрінформу.

Наразі, за спостереженням Стюарт, з Вашингтона надходять два чіткі сигнали: те, що стосується готовності допомогти Україні в ефективнішому протистоянні російській агресії, і те, що стосується питань просування демократії та особливо боротьби з корупцією всередині країни.

Президент Джо Байден «однозначно знає набагато більше про Україну, аніж попередні президенти», він зацікавлений в ній, зазначила експерт. Але застерегла українську владу проти того, аби та «робила занадто велику ставку на це».

Читайте також: Тейлор: Не варто хвилюватися, що розмова Байдена з Зеленським досі не відбулася

У поєднанні зусиль США і ЄС Стюарт бачить наразі два варіанти: «сторони могли б, умовно кажучи, сісти за стіл та вирішити, чи готові вони значно посилити тиск на Росію, ніж було до цього часу, з метою спробувати досягти більше прогресу стосовно поведінки РФ на Донбасі; або, якщо вони не хочуть цього робити, просто визнати, що наразі Росія не змінюватиме свою позицію, і відтак треба більше сфокусуватися на заохоченні української сторони зосередитися на досягненні якомога більшого числа покращень на підконтрольних територіях». Стюарт вважає це «фундаментальним вибором», який має бути зроблений.

Щодо боротьби з корупцією, вона бачить свого роду «злиття інтересів та занепокоєнь» США і ЄС з огляду на розвиток подій в Україні. Це можна було спостерігати під час кризи навколо Конституційного Суду та всього блоку, який стосується антикорупційних інституцій. Отже, Стюарт вважає «реалістичним», що з цього питання США і ЄС можуть дійти згоди та працювати разом.

Читайте також: Монопольні кола ведуть кампанію з дискредитації реформ в Україні – Квін

Як повідомлялося, зі зміною адміністрації США відносини між цією країною та ЄС, зокрема, Німеччиною, значно покращилися. Водночас між сторонами залишаються розбіжності в поглядах на певні питання зовнішньої політики. Однією з таких тем у відносинах між Вашингтоном і Берліном залишається проєкт «Північний потік 2», який ФРН категорично не хоче використовувати як важіль тиску на Москву.