Посол Польщі сподівається на нову “дорожню карту” з Україною

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ян Пєкло сподівається, що під час візиту в Україну президента Польщі Анджея Дуди  буде розроблена нова концепція польсько-українських відносин, яка сприятиме зняттю напруженості, що виникла у відносинах між країнами. 

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Деловая столица".

"Я думаю, що нинішню ситуацію вже треба виправляти на найвищому політичному рівні. Дуже сподіваюся, що в цьому нам допоможе груднева зустріч польського і українського президентів у Харкові, який був обраний як нейтральна локація. Приїзд Анджея Дуди в Україну - важливий сигнал, що Польща готова до діалогу. Адже нам як сусідам треба думати про майбутнє і спільну безпеку, а не давати карт-бланш спільному ворогу - Росії, яка намагається  зробити "Донбас" біля польського кордону з Україною", - сказав Пєкло. 

Він припустив, що за підсумками президентської зустрічі можна буде говорити про якусь нову концепцію польсько-українських відносин. "Можливо, якщо Україна скасує заборону для польських істориків на проведення пошукових робіт і ексгумацію на Волині, а з польського боку буде певний сигнал, то скоро наші відносини нормалізуються", - спрогнозував дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, президент Польщі Анджей Дуда відвідає Україну в середу, 13 грудня, що підтвердили в канцелярії Дуди. Головною темою переговорів буде політика безпеки в контексті ситуації на сході України. Глава польської держави зустрінеться з Президентом України Петром Порошенком, спостерігачами з місії ОБСЄ і представниками Програми розвитку ООН.

У ніч з 9 на 10 грудня під Львовом був пошкоджений польський автобус у результаті обстрілу з РПГ-26. 

МЗС Польщі у зв'язку з цим висловило занепокоєння "черговим антипольським актом" в Україні.   

Читайте також: Посол Польщі не бачить кризи в українсько-польських відносинах

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка засудив дії зловмисників.

Глава МЗС України Павло Клімкін написав у Тwitter, що таким чином хтось намагається посварити українців і поляків напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну 13 грудня.