Посол Польщі не бачить кризи в українсько-польських відносинах

Посол Польщі не бачить кризи в українсько-польських відносинах

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ян Пєкло вважає, що між Україною і Польщею існує динамічне економічне і військове співробітництво, водночас історичний діалог зараз переживає не найкращу фазу.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Ділова столиця".

"Не думаю, що стан українсько-польських відносин нині - це трагедія. В історії наших відносин спостерігається якась циклічність: в якийсь період вони поліпшуються, а в якийсь можуть погіршуватися. Це як між сусідами: посварилися-помирилися. Попри не найлегшу фазу у наших відносинах, більш як мільйон українських громадян працюють і навчаються в Польщі, та обидві сторони задоволено... Тому між нами існує досить динамічний зв'язок, який не так просто зіпсувати", - сказав Пєкло.

Він також зазначив, що між нашими державами ведеться військова співпраця і активні економічні контакти, у тому числі між містами та регіонами. За словами дипломата, є нові інвестиції, польська сторона також виділила 100 млн євро кредиту на прикордонну інфраструктуру. 

"Тому я б не говорив про найгіршу кризу або крах польсько-українських відносин. Але треба визнати, що наш історичний діалог зараз переживає не найкращу фазу", - констатував Пєкло. 

У цьому контексті він нагадав, що все почалося з квітневого демонтажу членами польських громадських організацій нелегального пам'ятника бійцям ОУН-УПА на цвинтарі в селі Грушовиці у Перемишлянському повіті Підкарпатського воєводства Польщі

Посол визнав, що це було зроблено "скандальним способом", а потім була реакція з боку України - відкликано дозвіл, раніше виданий польським історикам на проведення пошукових робіт та ексгумації на Волині. 

Читайте також: У Ващиковського відреагували на підрив польського автобуса

"З цього часу проблема почала наростати як сніговий ком і дійшла до політичного рівня. Якщо чесно, то і з польського, і з українського боку є маргінальні групи корисних (для Росії) ідіотів, які хочуть зіпсувати наші добросусідські відносини. І, на жаль, вони дійшли до мейнстриму... Але я думаю, що зустріч президентів Польщі і України, запланована на 13 грудня у Харкові, все-таки відбудеться. І я вважаю, що нам слід відокремити питання економіки, культури та інші від історичного діалогу",  - зазначив дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-