Окупанти у Криму засудили Єсипенка до шести років колонії

Так званий "Сімферопольський районний суд" у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив українського громадянина, журналіста Владислава Єсипенка до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу в 110 тисяч російських рублів.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

За словами Денісової, Єсипенка обвинувачено у нібито "незаконному зберіганні та перевезенні вибухових пристроїв".

Читайте також: Стипендії імені Левка Лук’яненка за січень отримали 13 політв'язнів Кремля

Омбудсмен заявила, що засуджує рішення так званого "Сімферопольського районного суду", адже всі обвинувачення стосовно громадянина України є надуманими та мають політичне підґрунтя, а кримінальна справа є сфабрикованою.

Вирок Єсипенку є прикладом залякування незалежних журналістів, придушенням свободи думки в тимчасово окупованому Криму та ще одним свідченням політики переслідування та репресій українських громадян країною-окупантом, наголосила Денісова.

Читайте також: Семена – про Крим: Громадянська журналістика виникає в умовах знищення свободи слова

"Звертаю увагу міжнародної спільноти на систематичне порушення країною-агресором прав українських громадян за політично вмотивованими обвинуваченнями", - заявила омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня 2021 року Єсипенка затримали у Криму за звинуваченням у незаконному виготовленні вибухового пристрою.

ФСБ Росії стверджувала, що затримала Єсипенка, "щоб не допустити проведення ним підривних акцій в інтересах українських спецслужб".

Адвокат Олексій Ладін заявив, що слідчі ФСБ за підсумками дактилоскопічної експертизи не виявили відбитків на вибухівці, нібито знайденої в машині Єсипенка.

12 березня журналіста взяли під варту. 1 квітня так званий Київський районний "суд" Сімферополя продовжив його арешт до 11 липня.

До журналіста протягом 27 днів не допускали адвокатів. Пізніше він повідомив про тортури з боку російських спецслужб.

У грудні 2021 року "суд" в окупованому Криму за клопотанням "прокурора" продовжив тримання Єсипенка під арештом до 18 березня.

Підконтрольна окупантам "прокуратура" Криму вимагала для Єсипенка покарання у вигляді 11 років ув’язнення в колонії суворого режиму.