Бойовики не пустили ОБСЄ на окуповані території та затримали їх – звіт

Бойовики російських збройних формувань на Донбасі у понеділок, 23 березня, знову не пропустили патрулі Місії ОБСЄ до окупованих районів, а в Донецькій області вперше затримали команду СММ при перетині до підконтрольних урядові районів.

Про це повідомляється в оперативному звіті СММ ОБСЄ № 3/2020, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"23 березня члени збройних формувань не пропустили патрулі Місії до непідконтрольних урядові районів офіційними дорожніми коридорами: двічі в Донецькій області та один раз у Луганській області. Крім того, в Донецькій області вперше команду СММ затримали при перетині до підконтрольних урядові районів", - йдеться у звіті.

Читайте також: СММ потрібен доступ на окупований Донбас через епідемію коронавірусу - ОБСЄ

Зокрема, близько 09:20 на блокпості поблизу н. п. Оленівка (непідконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) члени російських збройних формувань знову заборонили патрулю СММ у складі 4 співробітників на 2 автомобілях, які їхали з н. п. Маріуполь (підконтрольний урядові, 102 км на південь від Донецька) у напрямку Донецька, проїзд до непідконтрольних урядові районів, пояснивши це тим, що "пункт пропуску закритий".

Приблизно о 10:00 на блокпості неподалік від н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька) бойовики заборонили патрулю Місії у складі 4 співробітників на 2 автомобілях, які їхали з н. п. Покровськ (кол. Красноармійськ; підконтрольний урядові, 55 км на північний захід від Донецька) у напрямку Донецька, проїзд до непідконтрольних урядові районів, мотивуючи це тим, що "пункт пропуску закритий".

"Близько 08:30 на блокпості біля Кремінця член збройних формувань вперше не дозволив іншому патрулю СММ у складі 6 співробітників на 2 автомобілях, які рухались із Донецька до н. п. Краматорськ (підконтрольний урядові, 83 км на північ від Донецька), проїхати в напрямку підконтрольних урядові районів, посилаючись на те, що "пункт пропуску закритий", - йдеться у звіті.

Читайте також: Місія ОБСЄ посилює дистанційне спостереження на час карантину

При цьому, перебуваючи на цьому блокпості, спостерігачі бачили, що у проїзді в обох напрямках відмовляли усім цивільним особам, за виключенням мешканців найближчих сіл та робітників заводу. О 09:10 СММ поінформувала керівництво російських збройних формувань про цю ситуацію, і об 11:40 "патрулю Місії дозволили проїхати у бік підконтрольних урядові районів".

Крім того, приблизно о 11:10 на блокпості збройних формувань південніше мосту поблизу Станиці Луганської (15 км на північний схід від Луганська) члени російських збройних формувань не дозволили пішому патрулю СММ у складі 3 співробітників пройти до непідконтрольних урядові районів, заявивши, що "прохід заборонено для всіх".

Читайте також: Окупанти з ПТРК обстріляли вантажівку, двоє військових поранені

Також зазначається, що 21 і 22 березня на блокпостах біля Оленівки і н. п. Верхньошироківське (кол. Октябр; непідконтрольний урядові, 85 км на південь від Донецька) у Донецькій області члени російських збройних формувань не дозволили патрулям СММ, які прямували з підконтрольних урядові районів, проїхати до районів, що не контролюються урядом.

"Через подальші недопуски та затримку, свобода пересування Місії через лінію зіткнення залишалася обмеженою, що завадило виконанню її мандата", - повідомили в СММ.

Як відомо, раніше понеділок Чинний голова ОБСЄ, прем'єр-міністр Албанії Еді Рама та генсек ОБСЄ Томас Гремінгер висловили глибоку стурбованість з приводу заборони російськими збройними формуваннями на Донбасі проїзду патрулів СММ ОБСЄ на окуповані території. У спільній заяві вони наголосили, що СММ повинна продовжувати свою діяльність на непідконтрольних уряду районах, зокрема, для контролю поширення коронавірусу.

Читайте також: InformNapalm опублікував фото новітніх російських систем РЕБ на Донбасі

Заборона у доступі СММ відбулася на тлі повідомлень про те, що на окупованих Росією районах Донбасу спостерігається масове зараження місцевого населення коронавірусом, що, втім, приховується окупаційними адміністраціями т.з. "ДНР" та "ЛНР".