Сущенко написав листа Олланду

Сущенко написав листа Олланду

Укрінформ
Адвокат незаконно ув’язненого в РФ власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка шукає варіанти обміну.

Вже зрозуміло, що ані знімати надумані звинувачення, ані відпускати журналіста Москва не збирається. Водночас РФ досі не відповіла на жодне з питань, що викликав у світової спільноти незаконний арешт журналіста, одностайно розцінений дипломатами і правозахисниками як грубе порушення міжнародного права.

ФСБ завзято імітує "слідчі дії" з "українським шпигуном", а світова преса не сумнівається, що РФ використовує "справу Сущенка" як наочну демонстрацію того, що путінський режим міркуваннями здорового глузду не зупинити.

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут.

Фейгін розповів, як ФСБ організувала "підставу" Сущенка

02.12.2016 14:28

Федеральна служба безпеки Росії провела оперативну провокацію проти власного кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка.

Про це розповів у Парижі французьким журналістам, а також офіційним посадовим особам французького керівництва адвокат українського журналіста Марк Фейгін, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Роману у Москві передали цифровий носій – диск – щоб він вже доставив його до Парижа. Самому Роману він не був потрібний, адже він займається журналістикою. Це було потрібно ФСБ, і вони такі історії роблять першокласно. Мало які контррозвідки можуть порівнятися з ними у таких справах», - відзначив адвокат.

Звертаючись до французьких журналістів Фейгін зауважив: «Чи ви думали, що Роман влаштував перестрілку біля мавзолею?».

Адвокат уточнив, що Сущенко повинен був передати цей диск у Парижі іншому українському журналісту.

«Це не історія Джеймса Бонда. Процесуально це називається оперативна провокація. Особу просто втягують до цієї історії, і вона підставляється. Це робиться елементарно», - підкреслив Фейгін.

Сущенко написав листа Олланду

02.12.2016 13:52

Протиправно заарештований російськими спецслужбами власний кореспондент Укрінформу у Парижі Роман Сущенко звернувся про допомогу задля свого звільнення до президента Франції Франсуа Олланда.

Листа від українського журналіста передасть у п’ятницю у Парижі представникам французького уряду адвокат Сущенка Марк Фейгін, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Роман Сущенко передав мені із СІЗО «Лефортово» свого листа до президента Франції Олланда. Він французькою мовою. Я маю намір передати його до відповідальних осіб французького МЗС для того, щоб це звернення дійшло до президента Олланда», - заявив адвокат.

Фейгін розповів, що у листі український журналіст розповідає про історію, яка з ним трапилася у Москві.

«Роман також звертається з проханням сприяти його звільненню та порятунку. Ми дуже розраховуємо на те, що це буде певним моральним закликом до президента Олланда, його відповідальності у цій ситуації як учасника «нормандського» процесу, як одного із гарантів, посередників мирних переговорів між Україною і Росією», - зазначив Фейгін.

На переконання адвоката, у цій ситуації доля однієї людини пов’язана із відносинами між двома країнами.

«Сподіваюся, що президент Олланд не буде байдужим до цього прямого до нього звернення», - резюмував адвокат.

Кремль не дозволив Міятович відвідати Сущенка

02.12.2016 13:05

Російська Федерація відмовила у відвіданні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович незаконно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

Про це йдеться в останньому регулярному звіті до Постійної ради представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович.

 "11 листопада я отримала відповідь від влади, в якій зазначалося, що ця справа (справа Сущенка – ред.) знаходиться поза моїм мандатом", - зазначила у своєму звіті Міятович.

За її словами, російська сторона назвала затримання Сущенка "не пов’язаним з його професійною активністю" та запевнила, що журналіст гарантовано отримує всі процесуальні повноваження згідно з кримінальним правом.

Міятович написала, що 3 листопада повторно звернулася до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова з вимогою відвідання "єдиного іноземного журналіста, який знаходиться під арештом в регіоні ОБСЄ та єдиного іноземного журналіста, заарештованого в Російській Федерації". Вона також надала справі Сущенка "високий розряд" та висловила російській владі готовність зустрітися з відповідними офіційними особами для обговорення питань, пов’язаних зі свободою слова.

Раніше Міятович вже зверталася до російської сторони у справі Сущенка. Так, 3 жовтня вона написала лист із вимогою негайно звільнити полоненого в Москві журналіста. Натомість, російська влада відповіла представнику ОБСЄ, що затримання Сущенка не пов'язане з його професійною діяльністю.

Звільнення Сущенка: Франція має можливість вплинути на керівництво РФ - адвокат

01.12.2016 17:48

Франція має політичні і дипломатичні можливості, щоб вплинути на керівництво Росії з метою звільнення незаконно заарештованого власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це заявив адвокат українського журналіста Марк Фейгін за результатами зустрічі у четвер у Сенаті Франції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"За результатами зустрічі у мене склалося враження, що питання на політичному рівні може бути вирішене позитивно. Але адміністративний, бюрократичний рівень потребує ще додаткових зусиль, проведення зустрічей, дискусій всередині основних відомств Франції, насамперед в МЗС", - сказав адвокат українського журналіста.

При цьому від висловив сподівання, що політична підтримка у процесі звільнення Сущенка з боку французького парламенту буде забезпечена.

"Це дуже важливо. Адже ми маємо справи із тією частиною політичного істеблішменту, яка сьогодні у Франції є опозиційною та представлена правими республіканцями. Але ми не віддаємо перевагу одній політичній силі, не обираємо між республіканцями і соціалістами. Наше завдання – консолідувати зусилля тих та інших", - наголосив Фейгін.

При цьому адвокат висловив переконання, що Сущенка обов’язково відпустять.

"Його обміняють, але це буде не процесуальний порядок. Водночас питання, коли та на яких умовах, залишається відкритим. І Франція, як головний союзник у цьому питанні, повинна мати таку консолідовану позицію: від парламенту, Міністерства закордонних справ і аж до Єлисейського палацу, до президента Республіки", - підкреслив адвокат.

Син Сущенка просить повернути батька із кремлівського полону

01.12.2016 10:41

Син власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який став черговим заручником російського режиму, просить сприяти звільненню батька.

Про це Сущенко-молодший – Максим – сказав у своєму відеозверненні із Парижа, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я звертаюся до усіх, від кого це залежить. Український журналіст Роман Сущенко – мій тато. Відпустіть його додому – до мене і до мами», - сказав Максим Сущенко.

Росіянам не вдалось завербувати Сущенка – секретар РНБО

30.11.2016 14:33

Російські спецслужби хотіли завербувати кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка, однак той відмовився, після чого його посадили до в’язниці за надуманим обвинуваченням.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", повідомляє сайт РНБО.

"У нас триває війна з Росією. І ми жорстко повинні контролювати будь-яке переміщення через українсько-російський кордон. Спецслужби Росії активно працюють з усіма групами наших громадян на їх території. І якщо для них хтось представляє інтерес, вони починають вербування. Якщо людина має мужність відмовитися, її просто кидають за грати, розповідаючи, що вона злочинець або диверсант ГУР МО України. Я думаю, що саме така провокація була здійснена проти українського журналіста Сущенка та багатьох інших", - зазначив Турчинов.

Він також зазначив, що в Росії працюють багато українських гастарбайтерів, які "змушені були туди виїхати" через певні обставини. Секретар РНБО переконаний, що безвізовий режим в України має бути з Європою, а візовий режим - з Росією: "Але попри всі проблеми українців, які перебувають в РФ, ми маємо виходити з інтересів країни. Безвізовий режим у нас має бути з Європою, а візовий режим, без будь-яких винятків - з Росією".

Турчинов наголосив, що зараз Україну з агресором розділяє не кордон, а лінія розмежування, яку воін в будь-який момент може перетворити на лінію фронту. "Тому ми маємо жорстко контролювати будь-який перетин кордону. І візи - це один з інструментів контролю. Потрібна не тільки віза, а й чіткі правила перетину українсько-російського кордону з фіксацією і перевіркою всіх, хто його перетинає", - сказав він.

Фейгін сказав, хто ще допоможе звільнити Сущенка

29.11.2016 23:41

«Репортери без кордонів» активізують дії з метою підтримки та звільнення журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це власному кореспондентові Укрінформу заявив адвокат затриманого Марк Фейгін за результатами проведеної у вівторок в Парижі зустрічі з представниками впливової неурядової організації.

"«Репортери без кордонів» готові ще більш щільно встряти в ситуацію з Романом Сущенко. Будуть не тільки чергові заяви, пов'язані з інформаційними приводами, наприклад судами, іншими процесуальними діями, але й політичними подіями, зокрема, проведенням самітів в «нормандському» форматі", - зазначив Фейгін.

Адвокат висловив упевненість, що заклики і вимоги звільнення Романа Сущенка будуть, безсумнівно, артикулироваться через «Репортерів без кордонів» в усьому корпоративному журналістському співтоваристві.

Фейгін також повідомив, що сторони визначили алгоритм спільних дій, які будуть послідовно реалізовуватися вже найближчим часом, починаючи з грудня.

«Там є пряма зацікавленість. Потрібно віддати належне, що з ситуацією в Росії там добре знайомі і нічого не треба пояснювати», - підкреслив Фейгін.

ЮНЕСКО сприятиме звільненню Сущенка - Фейгін

29.11.2016 22:49

Про це власному кореспондентові Укрінформу заявив адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін, за результатами проведеної у вівторок в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі робочої зустрічі.

«Ми обмінялися інформацією. Я надав інформацію по справі Сущенко. У них є формати, в яких вони будуть обговорювати це. Буде підготовлена для керівництва спеціальна доповідь. Ми обережні в оцінках, але, можливо, ЮНЕСКО активніше включиться в роботу по справі Романа Сущенка», - сказав Фейгін.

Адвокат також не виключив, що питання незаконного арешту журналіста Укрінформу буде в порядку денному для обговорення на одному з колективних засідань ЮНЕСКО.

Сущенку не дозволили зустрітися зі священиком УПЦ КП

29.11.2016 13:43

Священик Української православної церкви Київсього Патріархату не зміг висповідати Романа Сущенка, українського журналіста, якого незаконно утримують у Росії.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Святослав Скороход, священик УПЦ КП, який служить у Підмосков'ї. 

"Сьогодні мені було відмовлено у звершенні Таїнств сповіді та святого Причастя над нашим журналістом Романом Сущенком, який незаконно утримується в Лефортово. Про це нам сповістив його адвокат Марк Фейгін. Нагадаю, що декілька тижнів тому на прохання самого Романа ми та Марк Захарович звернулись до керівництва Лефортовської в`язниці, аби звершувати духовну опіку над вірним нашої Української Церкви, але сьогодні нам в цьому було відмовлено. Мовляв у них достатньо священиків РПЦ МП", - написав священик.

Адвокат Сущенка летить у Париж для зустрічі з офіційними особами

29.11.2016 10:08

Адвокат незаконно затриманого у Росії власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що вилетів у Париж для проведення зустрічей з офіційними особами Франції.

Про це він написав у Твіттері.

«Я вилетів у Париж. Зустрічатимуся з офіційними особами з приводу арешту мого підзахисного українського журналіста Романа Сущенка», - написав Фейгін.

Російські журналісти мають активніше захищати Сущенка – IFJ

28.11.2016 20:15

У Міжнародній федерації журналістів (IFJ) висловили обурення через незаконне продовження тримання під вартою у Росії власного кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявив президент виконавчого комітету Міжнародної федерації журналістів Філіп Лерус.

"Ми підтримуємо Романа Сущенка і висловлюємо протест у зв’язку з його незаконним ув’язненням російською владою", - наголосив президент IFJ.

Водночас він висловив переконання, що на захист Романа повинні активніше виступити і російські журналісти, які дотримуються європейських принципів у своїй професійній діяльності.

Україна вимагає від РФ звільнити Сущенка та інших заручників

28.11.2016 19:35

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з рішенням Лефортовського райсуду Москви продовжити на два місяці арешт українського журналіста Романа Сущенка.

Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"Сприймаємо відмову російського суду задовольнити клопотання про зміну запобіжного заходу для українського журналіста на непов’язаний з триманням під вартою та проведення судових слухань у закритому режимі як яскравий доказ упередженості розгляду його справи та її політичної вмотивованості. Діючи протиправними методами, російська влада чинить свідомий тиск на незаконно утримуваного Романа Сущенка, його близьких та колег по журналістському цеху", - йдеться у заяві.

МЗС вимагає звільнити Романа Сущенка та інших незаконно утримуваних на території РФ громадян України.

"Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації негайно припинити цю режисовану та змонтовану "кримінальну справу", звільнити Романа Сущенка, як і решту українських громадян, що стали заручниками триваючої агресивної політики РФ проти України, та повернути їх на Батьківщину", - наголосили у Міністерстві.

EANA вимагає від Росії пояснити продовження арешту Сущенка

28.11.2016 17:27

Рада Європейського альянсу інформаційних агентств (European Alliance of News Agencies - EANA) висловила стурбованість продовженням арешту журналіста Укрінформу Романа Сущенка та повторно звернулася до російської влади із закликом звільнити його, якщо переконливі докази вини не будуть представлені.

Про це йдеться у заяві Ради EANA, надісланій Укрінформу та підписаній її президентом Альянсу Юнасом Ерікссоном та генеральним секретарем Еріком Ніленом.

"Рада Європейського альянсу інформаційних агентств знову висловлює свою стурбованість щодо арешту українського журналіста Романа Сущенка... Російська влада повинна надати більше деталей, що пояснюють арешт Романа Сущенка. Якщо переконливі докази проти нього не можуть бути негайно представлені, він повинен бути звільнений і мати змогу повернутися на батьківщину", - йдеться у заяві.

Європейський альянс інформаційних агентств (EANA) заснований у 1956 році й на сьогодні об'єднує понад 30 провідних інформагентств Європи. Україна представлена в Альянсі Укрінформом, який є членом EANA з 1995 року.

Клімкін говоритиме про звільнення Сущенка на зустрічах у НАТО та ОБСЄ

28.11.2016 15:48

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін планує порушити питання звільнення українських політв'язнів, які утримуються в Росії, зокрема журналіста Укрінформу Романа Сущенка під час міністерських зустрічей Україна-НАТО і Україна-ОБСЄ.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Королівства Швеції Маргот Вальстрьом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я планую підняти питання звільнення політв'язнів під час найближчих контактів з багатьма колегами, зокрема під час міністерської зустрічі Україна-НАТО і Україна-ОБСЄ і зробити питання звільнення політв'язнів основним і під час виступів, і під час контактів", - сказав Клімкін.

У відповідь на прохання журналістів прокоментувати сьогоднішнє рішення Московського суду щодо продовження терміну арешту Роману Сущенку ще на два місяці, Клімкін зауважив, що давно зробив за правило не коментувати рішення російських судів.

"Я вважаю, що всі рішення, які російські суди приймають щодо наших політв'язнів, не мають під собою юридичної основи. Це стосується і цього рішення (щодо Романа Сущенка - ред.)", - зауважив Клімкін.

Він додав, що Міністерство закордонних справ буде послідовно боротися за звільнення всіх українських політв'язнів. Водночас він зазначив, що ми розуміємо, що вирішення цих питань лежить у політичній площині.

"Тому нам так потрібна допомога з боку міжнародних партнерів", - наголосив міністр закордонних справ.

МЗС України відреагувало на продовження арешту Сущенка

28.11.2016 13:59

Речник МЗС Мар'яна Беца заявила, що судовий процес над журналістом Укрінформу Романом Сущенком - це чергова політично вмотивована справа, і закликала звільнити Сущенка.

Про це вона написала у Твіттері.

"Політично вмотивована справа. Черговий заручник агресії РФ. Висловлюємо протест і вимагаємо звільнення Р.Сущенка", - написала вона.

Московський суд продовжив арешт Сущенка на два місяці

28.11.2016 12:32

Лефортовський суд Москви продовжив на два місяці арешт журналісту Укрінформу Роману Сущенку.

Про це повідомив у Твіттері адвокат Марк Фейгін.

"Лефортовський суд продовжив арешт Роману Сущенку до 30 січня 2017 року», - пише він.

Обвинувачення хоче продовжити арешт Сущенка до 30 січня

28.11.2016 12:01

У Лефортовському суді Москви на засіданні у справі неправомірно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка слідство клопоче про продовження йому арешту ще на два місяці.

Про це написав у Твіттері адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Слідство клопоче про продовження арешту Сущенко ще на два місяці до 30 січня 2017 року", - пише він.

Московський суд дозволив Сущенку ознайомитися зі справою

28.11.2016 11:18

Московський суд дав можливість неправомірно затриманому журналістові Укрінформу Роману Сущенку ознайомитися зі справою.

Про це повідомив в Твіттері його адвокат Марк Фейгін.

"На моє клопотання суд дав можливість Роману Сущенку ознайомитися з арештною справою. Зараз він з цікавістю і подивом її вивчає", - написав він.

Справа Сущенка: суд таки "засекретив" засідання – адвокат

28.11.2016 11:18

Захисник неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що сьогоднішнє засідання з приводу продовження арешту його підопічного таки пройде в закритому режимі.

Про це Фейгін повідомив у своєму Твіттері.

"Прокурор клопоче про закриття засідання. Суд задовольняє. Процес закривається", - написав він.

Фейгін: Суд щодо Сущенка – відкритий

28.11.2016 11:18

Захисник неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що сьогоднішнє засідання з приводу продовження арешту його підопічного - відкритий.

Про це Фейгін повідомив у своєму Твіттері.

"СЕНСАЦІЯ! Суд щодо Сущенка відкритий. Всіх пустили в зал", - написав він.

Фейгін запрошує журналістів на засідання у «справі Сущенка»

27.11.2016 19:29

Захисник неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін нагадує про засідання з приводу продовження арешту його підопічного.

Про це Марк Фейгін пише у Твіттері.

"Отже, завтра в Лефортовському суді в 12.00 продовження арешту українського журналіста Романа Сущенка. Приходьте, його можна буде побачити", - написав Фейгін.

Оскільки справа засекречена ФСБ, засідання буде закритим, однак, судячи з досвіду минулих засідань, журналістів пускають в зал на оголошення рішення, вони можу побачити і сфотографувати затриманого Романа Сущенка.

Суд щодо продовження арешту Сущенка відбудеться 28 листопада - адвокат

24.11.2016 11:36

Суд щодо продовження арешту власному кореспондентові агентства "Укрінформ" Роману Сущенку відбудеться у понеділок, 28 листопада.

Про це повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін у своєму Twitter.

"Суд щодо продовження арешту українцю Роману Сущенку відбудеться у понеділок, 28 листопада, о 12.00, у Лефортовському районному суді. Буде закритим", - написав Фейгін.

Фейгін про справу Сущенка: Частина зустрічей у Парижі вже погоджена

23.11.2016 17:01

Марк Фейгін, захисник неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, повідомив деякі подробиці його візиту у Францію у "справі Сущенка".

Про це він розповів кореспонденту Укрінформу.

"Частина зустрічей в Париж вже погоджена. Я поінформую про це зацікавлену сторону - Укрінформ. Наприклад, можу сказати, що в перший день, 29 листопада, зустрінуся з представниками "Репортерів без кордонів", а 1-2 грудня очікуються зустрічі з чиновниками, насамперед МЗС Франції", - сказав Фейгін.

Тюремники Сущенка все ще думають, чи пускати до нього священика - адвокат

23.11.2016 16:01

Адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив про поточну ситуацію з можливістю духовної опідтримки його підзахисного священиком УПЦ Київського патріархату.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Поговорив зі слідчим Крековим з приводу можливості відвідування Романа Сущенка священиком церкви Київського патріархату. Він говорив ухильно, але, як мені здається, надії на позитивну відповідь великі. Мова йде про можливості відвідувань у загальному порядку надання побачень", - сказав Фейгін.

Заява, подана митрополитом УПЦ КП Адріаном, вже знаходиться на розгляді. Відповідну заява від Романа Сущенка на розгляд ще не надійшла.

За словами Фейгіна, слідчий нагадав, що при СІЗО є свій священик - від РПЦ. Але адвокат нагадав, що його підзахисний називає себе представником іншої конфесії й тому має право на відвідування саме її представника.

Сущенка внесли до списку на обмін - СБУ

22.11.2016 15:19

Незаконно затриманий у Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко внесений у список з обміну, який складають в Об'єднаному центрі звільнення заручників, створеному в СБ України.

Про це заявив під час прес-конференції у Києві голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мені складно коментувати питання, що буде із Сущенком. Я можу сказати лише одне: він внесений в список, який ми складаємо в центрі з обміну заручників", - сказав Грицак, відповідаючи на питання щодо подальшої долі Сущенка. 

Голова СБУ запевнив, що українська сторона буде робити все можливе, щоб повернути свого громадянина на Батьківщину.

У СБУ кажуть, що їм нічого не відомо про обмін Сущенка

22.11.2016 09:36

Службі безпеки України наразі нічого не відомо про переговори щодо обміну заарештованого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка на затриманого в Рівному Віктора Павленка, якого звинувачують у роботі на російське ГРУ.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

"Поки що мені не відомо, щоб почалися якісь переговорні процеси, пов'язані із затриманим російським шпигуном (Павленком - ред.)", - сказав він.

Ткачук також припустив можливість обміну двох затриманих у Криму "українських диверсантів".

"Я думаю, такі переговори в цілому можливі. Але є люди, які безпосередньо відповідають за ці переговори. Ми будемо сподіватися, що всі незаконно затримані громадяни України за певними політичними інсинуаціями будуть звільнені російською стороною. Ми не будемо говорити про обмін, будемо говорити про певні кроки в правовому полі з російського боку. І ті люди будуть просто випущені на свободу, а звинувачення будуть зняті", - додав Ткачук.

Суд РФ може продовжити арешт Сущенка на чотири місяці - адвокат

21.11.2016 13:58

Слідство у справі незаконно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка у вівторок подасть в суд документи на продовження його арешту.

Про це  його адвокат Марк Фейгін повідомив у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Слідчий Креков сказав, що завтра вранці будуть подані документи до суду на продовження арешту Романа Сущенка. Можу припустити, що вони попросять продовжити арешт на чотири місяці", - сказав захисник.

За його словами, поки що точно невідомо, коли саме відбудеться засідання суду з цього питання. «Якщо засідання відбудеться на цьому тижні, то я буду на ньому. Якщо ж наступного, коли у мене заплановані важливі поїздки по справі Сущенка (до 28 листопада – Київ, 29 листопада – у Париж. - ред.), то мені допоможуть мої колеги - адвокат Полозов або адвокат Образцова», - пояснив Фейгін.

Фейгін пояснив, чому вважає можливим обмін Сущенка на Павленка

21.11.2016 13:06

Адвокат незаконно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко Марк Фейгін пояснив, чому вважає можливим обмін затриманого у Рівному 8 жовтня Віктора Павленка на його підзахисного.

Про це він розповів в ексклюзиві кореспондентові Укрінформу.

"Оприлюднена мною можливість обміну Віктора Павленка на Романа Сущенка –варіант, робоча версія. Але її вже потрібно публічно обговорювати, тому що виключно конфіденційні переговори з Кремлем малопродуктивні. А з моменту арешту мого підзахисного, українського журналіста, скоро мине два місяці. Далі тягнути не можна. Тому я беру на себе озвучити таке прізвище. Що скаже Кремль?", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що поки що не знає деталей арешту і затримання Павленка. І той на відміну від відомого українського журналіста Сущенка поки не є публічною фігурою. «Проте я точно знаю, що дружина затриманого Віктора Павленка, як може, займається цим питанням. І обговорює можливості звільнення її чоловіка», - пояснив адвокат.

Фейгін розповів, на кого можуть обміняти Сущенка

21.11.2016 12:08

Захист незаконно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко розраховує, що його обміняють на затриманого в м. Рівне 8 жовтня Віктора Павленка.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін написала в Twitter.

"Вийшов від Сущенко з Лефортово. Загалом, ми розраховуємо, що Кремль піде на обмін Сущенка на Віктора Павленка, заарештованого у Рівному 8.10.16", - зазначив Фейгін.

Після Парижа Фейгін поїде у "справі Сущенка" до Брюсселя

17.11.2016 21:21

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого у Москві кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка, уточнив, що планує поїздку у справах, пов'язаних з його підзахисним, у Брюссель, в Європарламент.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Після Парижа поїду до Брюсселя. Там очікуються зустрічі в Європарламенті. Вже точно знаю, що розмовлятиму у "справі Сущенка" з депутатом Європарламенту Пятрасом Ауштрявічюсом, одним з ініціаторів листа від групи депутатів ЄП президентові Путіну з копіями керівництву Євросоюзу. Ауштрявічюс обіцяв допомогти щодо ряду питань. Дуже бажано залучити в наш процес європейські структури", - сказав Фейгін.

Адвокат також уточнив, що потрібно поспішати, щоб встигнути досягти у французьких і європейських структурах максимальної обізнаності і підтримки у справі Сущенка, оскільки в 20-х числах грудня ділове життя в Європі надовго завмирає в зв’язку із святкуванням Різдва і Нового року.

Кремль пішов з усіх переговорних майданчиків щодо політв'язнів - Фейгін

17.11.2016 20:02

Адвокат неправомірно затриманого у Москві кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін пояснив, чому наразі гальмуються переговори про повернення українських політв'язнів в РФ.

Про це він розповів в інтерв’ю кореспондентові Укрінформу.

"Наразі, останнім часом, причина гальмування процесу повернення українських політв'язнів очевидна - відсутність двосторонніх контактів. Путін ігнорує можливість спілкування з Порошенком. Схоже, в Кремлі занадто окрилені перемогою Трампа, а також іншими своїми політичними маневрами, у тому числі електорального плану. Російське керівництво зараз вийшло з усіх переговорних майданчиків", - сказав Фейгін.

Тому у боротьбі за звільнення журналіста Сущенка адвокат сподівається на посередництво, конструктивну роль, яку може зіграти керівництво Франції, при МЗС якого акредитований паризький кореспондент Укрінформу Роман Сущенко.

Митрополит Адріан написав до ФСБ з проханням відвідати Сущенка

17.11.2016 19:02

Митрополит Адріан (Богородська єпархія УПЦ КП) подав звернення у ФСБ і СІЗО "Лефортово" на відвідування прихожанина Володимирського кафедрального собору в Києві Романа Сущенка, якого незаконно тримають в СІЗО №2 в Москві.

Про це свідчать копії документів, що опинилися в розпорядженні Укрінформу.

"Отримавши звістку від апологета, пана Марка Фейгіна, який є адвокатом Романа Сущенка про те, що український журналіст перебуває в слідчому ізоляторі №2 в Москві, переконливо прошу Вашого дозволу прибути до нього, щоб висповідати і причастити Святих Животворящих Таїн Христових", - звертається з проханням митрополит Адріан.

Будучи керуючим Богородською єпархією Української Православної церкви Київського патріархату, митрополит Адріан також просить дозволити відвідування клірика з міста Ногінська Московської області ієромонаха Меркурія. При цьому ієрарх обіцяє при відвідуванні  вірного УПЦ КП Романа Сущенка, що знаходиться в СІЗО №2 (Лефортово), "ніякої політикою не займатися, а тільки справами милосердя і благодійності".

Листи адресовані старшому слідчому слідчого управління ФСБ Д. А. Крекову та начальнику СІЗО Лефортово А. А. Ромашину.

У Києві видали книгу з матеріалами Сущенка

17.11.2016 15:35

У Києві побачила світ книга «Париж: українські сезони в Культурно-інформаційному центрі 2011-2014 рр.», в якій використано матеріали власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, якого незаконно утримують у СІЗО в Москві.

Про книгу та роль Романа Сущенка у її створенні Укрінформу розповіли директор Культурно-інформаційного центру при посольстві України у Франції у 2011-2014 роках Олег Яценківський та упорядник книги - його дружина Наталія Набокова. 

«Ми дуже тісно співпрацювали. Він (Сущенко. - Ред.) висвітлював всі події, які відбувалися в культурному центрі: виставки, концерти і не лише українських митців, а й французів. Ціную його як професіонала дуже високого рівня, тому що він завжди був безвідмовним... І дуже якісно писав», - розповів Яценківський.

За його словами, текстові матеріали книги приблизно на 60% складаються з публікацій Сущенка, також більшість світлин у книзі були зроблені власкором Укрінформу. 

«Вихід цієї книги став можливим завдяки саме Роману Сущенку», - переконана упорядник книги Набокова. За її словами, Сущенко відвідував всі знакові події, добре знається на мистецтві, тому залюбки спілкувався з сучасними митцями, брав активну участь у висвітленні подій та навіть їхній організації.

***

Як відомо, власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко був затриманий 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що воно не відповідає дійсності.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-