Меджліс закликав МОК не допустити російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри

Меджліс закликав МОК не допустити російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри

Заява
Укрінформ
Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету ухвалити рішення про недопуск російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри 2024 року "у будь-якій якості".

Відповідну заяву поширив у Телеграмі голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Укрінформ.

Зазначається, що участь російських і білоруських спортсменів в Олімпійських іграх 2024 року або в будь-яких заходах, що проводитимуться в рамках Олімпіади, буде використана диктаторськими режимами росії та білорусі для виправдання геноциду українців та кримських татар, а також замаху на анексію територій України.

"Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) прийняти рішення про недопуск російських та білоруських спортсменів у будь-якій якості на Олімпійські ігри 2024 року, а також провести ретельну перевірку всіх учасників Олімпіади-2024 щодо їхньої можливої підтримки актів агресії, спроб анексії територій суверенних держав, проявів расової дискримінації і переслідувань, включаючи і ситуацію в окупованому Криму, як такі, що очевидно порушують Олімпійську хартію та руйнують основні принципи та найважливіші цінності Олімпізму", – йдеться в дописі.

Читайте також: Україна, Польща і країни Балтії закликали МОК не допускати спортсменів з рф та білорусі до змагань

У заяві наголошується, що в ситуації, пов'язаній з російсько-українською війною, якщо громадянин росії не здійснює дій, спрямованих проти цієї війни, не засуджує воєнні злочини, що скоєні російськими військами на території України, не виступає проти російської окупації Криму, то його позиція вважається невіддільною від злочинної позиції Кремля.

"Тому допуск російських спортсменів у будь-якій якості на заходи Олімпіади означитиме мовчазне схвалення з боку Міжнародного олімпійського комітету злочинів російського агресора в Україні, включаючи гоніння и переслідування корінного кримськотатарського народу, що посилюються", – наголосили у Меджлісі.

Як повідомляв Укрінформ, МОК оприлюднив заяву, в якій допустив можливість участі росіян і білорусів на Олімпіаді в Парижі під нейтральним прапором. На заяву відреагували Президент України Володимир Зеленський, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та інші посадовці. На знак протесту Україна може бойкотувати паризькі Ігри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-