Про песика Гуфі, «пластикові» острови і правила порятунку від сміття

Про песика Гуфі, «пластикові» острови і правила порятунку від сміття

Укрінформ
У Хмельницькому відкрили просвітницький центр, де вчать грамотно поводитися з непотребом

Для багатьох людей уже стало нормою, що сміття слід сортувати, викинувши в різні контейнери. Та якщо для скла і пластику є окремі контейнери, а батарейки приймають на утилізацію в найближчому супермаркеті, то не всі знають, скажімо, що робити з ліками, в яких закінчився термін придатності. Куди діти старий телевізор у ще робочому стані чи яку загрозу на сміттєзвалищах несуть залишки їжі.

«Гуфі-центр», який минулого року створили в Хмельницькому – одна з останніх екологічних ініціатив міста. Тут навчають розумному поводженню з відходами та демонструють практичні приклади, як сміття, яке ми щодня продукуємо, можна перетворити на ресурс.

Навчальний центр поводження з відходами «Гуфі-центр» став першим таким закладом в Україні. За 5 місяців у ньому побували понад 4,5 тис. відвідувачів із різних міст та навіть з-за кордону. Символ центру – пес Гуфі, який свого часу жив на міському сміттєзвалищі.

Гуфі
Гуфі

«СМІТТЯ В ДОВКІЛЛІ ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗІ СМІТТЯ В ГОЛОВІ»

«Гуфі-центр» – це сучасний простір, що навчає дітей і дорослих правильно поводитися з відходами. Екологічна освіта там розпочинається зі сходів, на яких написано: «Сміття в довкіллі починається зі сміття в голові». Трохи вище увагу на стіні привертає кількаметрова інсталяція «Метаформози», яку створила майстриня Оксана Мазур із вторинної сировини. Така собі абстрактна композиція, яку кожен відвідувач трактує по-своєму.

Інсталяція «Метаформози»
Інсталяція «Метаформози»

«Гуфі-центр» – це ініціатива офісу «Розумне довкілля. Хмельницький», який займається поводженням із відходами, екологічною освітою та просвітою. Завдяки офісу в місті вже запровадили сортування сміття в садочках і школах, спроєктували сміттєпереробний комплекс з механіко-біологічною обробкою відходів), запустили «Екобус» (збирає по місту небезпечні відходи), створили центр управління відходами. Тепер «Гуфі-центр» має донести до людей, що сміття – не те, що ви винесли і забули. Воно створює проблеми, які торкаються кожного з нас. Для багатьох відвідувачів «Гуфі-центру» такі речі є відкриттям», – розповідає еколог офісу «Розумне довкілля. Хмельницький» Єлизавета Хитрук.

Єлизавета Хитрук (ліворуч) та Надія Дячок (праворуч)
Єлизавета Хитрук (ліворуч) та Надія Дячок (праворуч)

ЗАЛ СМІТТЄВОГО ЖАХІТТЯ

Навчальний центр назвали на честь песика Гуфі, який свого часу жив на міському сміттєзвалищі, а потім знайшов нову сім’ю. Символічний Гуфі проводить екскурсії центром разом із гідами. «Гуфі-центр» – це 5 залів, понад 30 інтерактивних експонатів. Відвідування – безкоштовне. На екскурсії сюди часто приходять вихователі, групи із дитсадків, шкільні класи, сім’ї.

Екскурсію центром мені проводить гід Надія Дячок. Вона розпочинається у медійному залі з перегляду короткого фільму «Історія сміття». Йдеться про те, що первісні люди продукували мало сміття, а залишки їх посуду, зброї, прикрас нині є музейними артефактами. Саме тоді планета зовсім не відчувала негативного впливу людської діяльності. Суттєво побільшало сміття на вулицях європейських міст у Середньовіччі. З новою швидкістю відходи почали заповнювати планету в другій половині ХІХ ст., що обумовила промислова революція, коли купити нову річ стало простіше, аніж полагодити стару. Активні виробництво і споживання призвели до того, що нині в океан щодня потрапляють 2,5 млн шматків пластику, в результаті чого там вже утворилося 5 сміттєвих островів. Найбільший із них плаває між Каліфорнією, Гавайями та Аляскою. Його площа 1,6 млн кв. км (що втричі перевищує площу України), а вага – 87 тис. тонн. Водночас із шаленою швидкістю росте кількість непотрібної побутової техніки та гаджетів. Щогодини в світі викидають до 4 млн тонн таких відходів. А телефон, між іншим, на сміттєзвалищі перетворюється на отруйну бомбу, виділяючи кадмій, свинець, хром, ртуть, діоксини.

Лише в Україні щороку викидають близько 15 млн тонн сміття. Воно зайняло б 14 тис. футбольних полів, на яких непотріб утворив би 500 «пірамід Хеопса». Кожен українець у середньому продукує 300 кг відходів у рік. Такі цифри невтішні та змушують задуматися глядача. Але чим далі, тим більше вражень.

Після фільму йдемо з гідом у залу сміттєвого жаху. Там – сміттєпровід та весь асортимент відходів, які викидають люди. Можна відчути запахи сміттєзвалища: їжі песика Гуфі на п’ятий день, палаючого листя, зіпсованого обіду, шкільної піци зі скошеною травою, запліснявілого сніданку з шампуневою пінкою. Відчуття після палітри таких «ароматів» – не найкращі.

«У цьому залі ми розповідаємо про негативний вплив сміття на довкілля, здоров’я людей і тварин. На повітря, яким ми дихаємо, ґрунт, воду. Ми в Україні продукуємо порівняно невелику кількість відходів (у країнах Західної Європи – 300-700 кг у рік на людину). Але в країнах Європи в середньому лиш 26% їх потрапляє на сміттєзвалища, а решта переробляється», – говорить Надія Дячок. А в Україні на полігони їдуть чи не всі 300 кг…

ЯК НЕПОТРІБ ПЕРЕТВОРИТИ НА РЕСУРС

Гід підводить до дверей із написом «Обережно. У цій шафі живе найбільший забруднювач планети». Здогадалися, хто там захований? За дверима – дзеркало, де кожен відвідувач «Гуфі-центру» бачить себе. Адже саме людина продукує відходи, які засмічують довкілля і розкладаються десятиліттями та тисячоліттями. Праворуч у шафі сидить символічна людина зі сміття.

Потрапляємо у залу розумного поводження з відходами. Не кожен пересічний споживач знає, що на сміттєзвалищі туалетний папір розкладається 24 дні, консервна банка – 50 років, а скляна пляшка, за різними даними, від тисячі до мільйона років. А піднявши «телефонну слухавку», з якої лунає звукозапис з історією про пакетик, батарейку, стаканчик, пластикову та скляну пляшки, дізнаєшся чимало. З розкладених планшетів є нагода прочитати, як поводяться з відходами у різних країнах світу. Так, є ціла міжнародна ієрархія управління відходами. На її найнижчій сходинці – вивезення на полігон (на ній зараз Україна). Вище – операції з відновлення відходів (зокрема, шляхом вироблення електроенергії). Третя сходинка – переробка відходів, яка неможлива без їх попереднього сортування.

У «Гуфі-центрі» радять уважно розглядати на упаковках товарів маркувальні позначки, які говорять, чи можна переробити придбану річ. Так, найбільш безпечним видом пластику є тара для йогуртів, сметани, кришечки, диски. Скло можна переробляти нескінченну кількість разів. Але не підлягають переробці магазинні чеки, штучна шкіра. Окремий вид – це небезпечні відходи, до яких належать лампочки, батарейки, ліки, термометри, миючі засоби, побутова хімія, фарби, лаки, розчинники. Їх потрібно здавати на утилізацію у спеціальні місця. У Хмельницькому такі речі приймає «Екобус», який рухається містом за графіком і щодня збирає відходи у різних його мікрорайонах (це звичайний білий мікроавтобус, але розписаний у «еко»-форматі та з незвичайною місією).

 У «Гуфі-центрі» є лавка, виготовлена із кришечок, а також там показують, що зі старих тканин цілком можливо виготовити нову футболку, з харчового пластику – дитячу іграшку, а зі старої парасольки – бахіли. Закріпити знання про сортування відходів дітям там пропонують за допомогою гри «Баскетбол-прибирання» (суть – різні види сміття потрібно вкидати у правильні, промарковані кошики). 

Четверта сходинка в ієрархії управління відходами – підготовка до повторного використання. Одні містяни приносять в центр управління відходами одяг, взуття, меблі, різну побутову техніку у хорошому стані, а інші можуть безкоштовно взяти їх для повторного використання. І непотрібні речі не викидають, а дають їм шанс на друге життя.

«Найвища сходинка, до якої ми всі маємо прагнути – це запобігання утворенню відходів, – каже гід. – Саме лише сортування не вирішує повністю проблему зі сміттям. Аби продукувати якомога менше відходів, потрібно свідомо купувати тільки ті речі, які дійсно потрібні й у необхідній кількості». Важливий крок – відмова від одноразових речей». Здавалося б – дрібниця, а якби кожен відмовився від пластикових трубочок для напоїв чи брав на пікнік металевий і скляний посуд, наскільки чистіше жилося б усім…

Ще один зал «Гуфі-центру» присвячений компостуванню. Тут демонструють кілька способів компостування. Зокрема, електричний компостер, в якому компост утворюється за кілька годин. Є також компостер з бокаші (мікроорганізми, які ферментують залишки їжі та утворюють добриво), вермікомпостер (переробка – «працею» спеціальних черв’ячків).

«Для компостування підходять залишки сирих овочів та фруктів, шкаралупки від яєць, кавова гуща, заварка від чаю, квіти, листя, – розповідає екскурсовод. – А от м’ясо, рибу, кістки, хліб, різні рідини, йогурти, жири, олії у компостери вкидати категорично не можна».

У «Гуфі-центрі» й самі займаються компостуванням. Отримане добриво використовують для підживлення кімнатних рослин.

ВСЯ НАДІЯ – НА ДІТЕЙ

Другокласниця Софійка Сорока з цікавістю оглядає експозицію. Дівчинка ділиться, що і вдома, і в школі її вчать сортувати сміття.

Софійка Сорока
Софійка Сорока

«Окремо збираємо метал, пластик, залишки їжі. У школі ще в першому класі нас теж навчили сортувати. Для цього є окремі контейнери. А ще я приношу з дому в школу кришечки, які там збирають», – хвалиться Софійка.

Чи вдасться перевиховати дорослих українців – хтозна. А от малі хапають інформацію, як повітря. Але не все втрачено – поки я знайомилася з «Гуфі-центром», на екскурсію прийшли працівники міського дитсадочка «Вербиченька». Своїх колег привела сюди вихователька Мар’яна Мартиш.

«Атестуюся по темі «Екологія». Дуже цікавлюся цією тематикою, підписана на всі пабліки, де розповідається, як потрібно поводитися з відходами. Сама вдома сортую відходи і відвожу в центр управління відходами, – пояснює вона. – Запропонувала побувати тут колегам-педагогам, аби потім ми могли те все показувати і розповідати дітям». Певні успіхи вже є: у садочку з минулого року стоять контейнери для сортування відходів, є контейнер для батарейок. Дітям пояснюють правила сортування відходів, грають з ними в тематичну гру, аби вони розуміли, який контейнер для чого призначений».

Для початку пані Мар’яна привела у «Гуфі-центр» 30 колег, а далі планує запросити вихованців своєї групи і навіть їхніх батьків. «Важливо, аби в сім’ї вчили правильно поводитися з відходами, а в садочку ми будемо це закріплювати», – каже вихователька.

Ірина Чириця
Фото автора та надані «Гуфі-центром»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-