У Чернівцях розробили обладнання для автоматизованого керування вуличним освітленням

У Чернівцях розробили обладнання для автоматизованого керування вуличним освітленням

Фото
Укрінформ
  Сертифіковані та випробувані прилади, які дозволять економити бюджетні витрати, встановлять у чотирьох громадах Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляють у пресслужбі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, передає Укрінформ.

"Команда з кафедри комп’ютерних систем і мереж Навчально-наукового інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича розробила інноваційне обладнання для автоматизованого управління лініями вуличного освітлення. Прилади, створені завдяки проєкту "Система управління вуличним освітленням Ulight" у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, уже в січні 2022 року отримають чотири об’єднані територіальні громади Донецької та Луганської областей, підконтрольних уряду України територій", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей проєкт реалізовують у Торецькій, Лисичанській, Попаснянській та Новопсковській громадах протягом останніх дев’яти місяців.

"Завдяки такому рішенню можна віддалено моніторити, чи є на лініях вуличного освітлення, наприклад, несправні лампи, сповіщати представників громади про несанкціоновані підключення до мереж, отримувати аналітику щодо обліку та споживання електроенергії, а також суттєво економити бюджети громади", - додають у ЧНУ.

За цей час чернівецька команда науковців змогла розробити програмно-апаратну частину системи управління лініями вуличного освітлення і протестувати її на базі комунального підприємства "Чернівціміськсвітло". У вересні прилади пройшли сертифікацію на відповідність технічним регламентам ЄС у ВЦ ДП "Рівнестандартметрологія", після чого їх запустили у серійне виробництво.

Читайте також: 5 способів економити тепло і світло

Як розповів кореспонденту Укрінформу керівник проєкту Ігор Мосін, наразі виготовили 205 таких приладів, які найближчим часом мають поставити та запустити в роботу у чотирьох громадах Донецької та Луганської областей.

"Наразі ми хочемо завершити реалізацію взятих на себе повноважень і встановити розроблене і виготовлене обладнання у Торецькій, Лисичанській, Попаснянській та Новопсковській громадах. А вже після цього ми готові комерціалізувати нашу розробку і знаємо, що уже є запити з інших громад на отримання такого обладнання" – зазначив Мосін.

За словами науковця, перевагою розробленого ними обладнання є те, що усі процеси керування вуличним освітленням стають автоматичними - встановлення графіків вмикання і вимикання освітлення, зняття показників лічильників, сповіщення про аварійні ситуації тощо.

"Встановивши такі прилади, громади зможуть економити часові та фінансові ресурси. Ми нашу ідею подавали як систему для невеликих громад, які в процесі децентралізації почали відновлювати лінії вуличного освітлення. Але у них не вистачало ресурсів, щоб будувати систему автоматизації. Вона була по суті напівручною - ставились такі реле часу, які зі зміною світлового дня потрібно було переналаштовувати. Другий момент, що кожного місяця потрібно знімати показники з лічильників електроенергії, а це досить великі відстані. Крім того, коли стаються якісь аварії на лінії, то потім по кілька днів вуличне освітлення не працює. А наша система дозволяє автоматизувати усі зазначені питання", - пояснив керівник проєкту.

Така система моніторингу дозволить громадам порахувати, скільки їхньому бюджету коштує одна хвилина роботи вуличного освітлення. А це, у свою чергу, дозволить оптимізувати цей процес та контролювати економію ресурсів

Фото: Василь Салига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-