Двох зубрів у Сколівських Бескидах відселять у реабілітаційний вольєр

Двох зубрів у Сколівських Бескидах відселять у реабілітаційний вольєр

Фото
Укрінформ
У НПП «Сколівські Бескиди» на Львівщині двох 20-річних зубрів відселять у вольєри, щоб не шкодили селянам, а туристи мали змогу побачити тварин, не шукаючи їх в горах.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Приндак.

«На сьогоднішній день у нашому парку є два стада: одне - молодше, яке вже народилося в Україні, воно досить дике, бо ніколи не було ні у вольєрах, ні в штучних загорожах, і друге - більш ручне, воно було до нас завезене з Німеччини та Австрії. Але у тварин є таке, коли старих тварин стадо відкидає. Так само сталося і в нас – три особини 20-річного віку почали жити самі по собі. Одного зубра ми віддали в Сторожинець, а інші двоє йдуть в село, хоч ми їх і годуємо, але йдуть до людей. Тварини створюють дискомфорт місцевим жителям, поїдають молоді пагони плодових дерев та заготовлене для худоби сіно. Вони не агресивні, але поведінка тварин є непрогнозованою», - розповів Приндак.

Тому, з його слів, за підтримки науковців та спеціалістів нацпарку розробили проєкт з відселення цих двох зубрів у реабілітаційний вольєр, де б тварини змогли доживати віку та стати цікавою атракцією для туристів.

«Зубри в нашому парку користуються великою популярністю серед туристів, але не кожен може їх віднайти і побачити», - додав директор нацпарку.

Вольєр буде досить великим, туди входитиме частина лісу, поля та водойми. Тварини в ньому зможуть вільно пересуватися, а працівники парку систематично підгодовувати.

Як повідомлялося, у 2005 році Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства спільно з Інститутом екології Карпат НАН України розпочало програму з відновлення популяції зубра. У червні 2009 року на територію НПП «Сколівські Бескинди» привезли 10 зубрів з Німеччини та одного з Австрії. Від того часу їх кількість збільшилася до 37 особин.

В НПП «Сколівські Бескиди» діє програма «Поновлення популяції зубрів у Майданському лісництві». За зубрами ведеться постійний контроль з боку науковців, ветеринарів, представників Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства й Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області. Вид занесений до Червоної книги України (1991), Червоної книги МСОП та Європейського Червоного списку (1991). Полювання на зубра заборонено з 1923 року.

Фото: НПП "Сколівські Бескиди"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-