Пластик під забороною: чим замінити звичні пакети?

Пластик під забороною: чим замінити звичні пакети?

Укрінформ
Шукайте кульочки з кукурудзяного крохмалю і «старі-нові» торбинки та авоськи

Вже з 1 січня 2022 року в Україні заборонене безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів (завдяки новому закону “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”). Якщо раніше людей, що приходили до супермаркету зі своєю торбинкою, було небагато, то тепер – побільшає. І це правильно – в сучасному світі модно економити ресурси.

Але чим замінити звичні пакети? У жменях покупки не носитимеш… Ми розпитали про це екоактивістку Анну Скибан, яка вже давно випробувала багато видів альтернативної тари. Для кожного випадку знайдеться свій варіант пакування, але час і досвід допоможуть обрати собі найзручніший. 

ЕКОСУМКА: НАЙКРАЩА – ТА, ЩО ВЖЕ Є

Найбільш універсальною альтернативою пластиковим пакетам можна справедливо назвати екоторбинку з тканин натурального походження чи вторинної сировини. Така тара є місткою й міцною, а законодавці моди пропонують широкий вибір торбин.

Сумка-шопер – нині тренд, тож на полицях модних магазинів одягу та аксесуарів не припиняють з’являтися нові й нові “шопери” з цікавими дизайнерськими принтами. Однак Анна Скибан каже, що часто змінювати екосумку відповідно до трендів – неетично з точки зору розумного споживання і радить придбати одну просту, яка буде практичною та функціональною.

“Правильніше використовувати те, що вже є, а не створювати попит на нове”, – пояснює вона. Який сенс плодити текстильне сміття на заміну пластиковому? І взагалі: головна складова життя «в стилі еко» – принцип багаторазового використання, тому краще торбину пошити самостійно, використовуючи тканину з непотрібних старих речей. Найкращими матеріалами для пошиття екосумок вважаються бавовна та льон. 

БІОРОЗКЛАДНІ ЗІП-ПАКЕТИ

Матеріал біорозкладних пакетів ще називають «біопластиком». Це – хороший варіант і для навколишнього середовища, і для споживацького комфорту. Біорозкладні пакети зі зручною застібкою ідеально підходять для пакування круп, спецій, заморожених овочів чи ягід (такий пакет не дає можливості продукту розсипатись). У зіп-пакетах можна зберігати куплений продукт удома: такі альтернативні пакети є міцними, однак мають невеликий об’єм (і це чи не єдиний їхній недолік). Біопластик складається з полімерів, які виробляються з рослинної сировини, через що такі пакети мають здатність розкладатися природно. Якщо пакет дійсно виробили з біорозкладного, а не звичайного пластику, шукайте особливе маркування на упаковці: написи «Compostable», «Biodegradable», зображену у трикутнику цифру «7».

СКЛО – НЕПЕРЕМОЖНЕ

Немає нічого ліпшого хорошої скляної посудини (аби ще не доводилося її мити). Скляний контейнер можна взяти з собою на шопінг, якщо плануєте завантажитися кисломолочною продукцією на вагу, м’ясними чи рибними виробами. В такій упаковці продукт точно не протече, от тільки нести контейнер від магазину до домівки в руках досить незручно. Краще помістити його в містку еко-сумку, яка витримує велику вагу.

Скляний контейнер можна придбати в магазині: ціна коливається від 100 до 300 гривень за штуку. Це дорожче, аніж купити звичний одноразовий пластиковий пакет, однак вигода екологічної тари у тому, що її можна використовувати безліч разів. З мінусів – додаткова вага контейнера (так, порожня літрова скляна банка важить аж 410 грамів). 

ПАПЕРОВА ТАРА: ПО-ПЕРШЕ, ЦЕ КРАСИВО

Погодьтеся: паперові пакетики – зручні й гарні. Можна сказати, виконують ще й естетичну функцію, адже мають дуже стильний вигляд. Пригадуєте, як свого часу нас вражали пакети з американських фільмів, у які герої ефектно складали покупки в супермаркетах? Тепер можемо бути майже американцями, принаймні у цьому.

Щодо споживчих характеристик: основна зручність – у тому, що пакети бувають різних розмірів і завжди можна підібрати потрібний. Паперові пакети підійдуть для упакування продукції невеликої ваги (випічка, кисломолочний сир, солодощі, ковбаси). Шкода, що пакети легко рвуться і швидко брудняться. На щастя, український винахідник Валентин Фречка кілька років тому розробив особливу технологію вироблення паперу з опалого листя: матеріал, який раніше вважали сміттям, тепер використовують для виготовлення надзвичайно екологічної паперової продукції, зокрема, й пакетів. Проєкт українця навіть отримав підтримку Всесвітнього фонду дикої природи. Ще б пак: оскільки сировина – дешева й доступна, нехай люди користуються пакетами досхочу і не бруднять планету.

І НАВІТЬ З КУКУРУДЗЯНОГО КРОХМАЛЮ

Зовні надзвичайно схожі на широко вживані українцями “маєчки”, пакети з кукурудзяного крохмалю – чудова альтернатива. Такі пакети існують на ринку вже давно, але раніше були відомі лише вузькому колу екоактивістів. В Україні пакети з кукурудзяного крохмалю виробляються поки що трьома компаніями і замовляти їх треба через інтернет-магазини. Середня вартість за упаковку (10 шт) – 30-40 грн.

Пакети з кукурудзяного крохмалю вироблені з біорозкладних полімерів, а за властивостями – дуже подібні до пластику. Вони практичні, місткі та міцні. Однак екологи бідкаються: при виробництві екопакетів з кукурудзяного крохмалю використовуються токсичні речовини, утилізувати які без шкоди для довкілля неможливо. Радимо використовувати такі пакети багаторазово, аби зменшити обсяги їх виробництва.

НЬЮ-АВОСЬКА

“Екошопер”, що був надзвичайно популярним в Україні ще 30 років тому, “повертається в гру”. Авоська – плетена сумка з натуральних ниток, що активно носилася за часів Радянського Союзу, знову актуальна. Такі торбинки відрізняються надзвичайною міцністю та великим об’ємом місткості. Їх можна використовувати багаторазово та легко прати. Найекологічнішим рішенням буде дістати стару запилену авоську з горища, якщо раніше в родині користувалися такою екосумкою. Або ж на популярних маркетплейсах можна знайти безліч пропозицій з продажу нових-старих авосьок. Ціна залежить від розміру і коливається від 100 до 500 грн. Зазвичай, сучасні авоськи – з пластику.

З авоською ідеально закуповувати важкі фрукти та овочі, а от дрібні упаковки-предмети можуть випасти з щілин торбини. Та й вміст торбинки неможливо приховати від перехожих по дорозі додому, що може викликати певний дискомфорт. Хоча – нехай дивляться і заздрять, що ви вже знайшли альтернативу тим остогидлим кулькам.

ЯК ВАРІАНТ – СУМКА З ЛОЗИ

Плетені сумки та корзинки з лози – надзвичайно стильна й практична альтернатива пластиковим пакетам. Плетена екосумка стане не лише чудовим багаторазовим замінником пластику, а й прекрасним доповненням до гардеробу модниць.

Тара ця міцна та містка, до того ж – підходить для пакування різного виду продукції: від овочів та фруктів до м’ясних чи рибних виробів. Придбати плетену сумку з лози можна в магазинах одягу та аксесуарів, замовити онлайн. Плетені корзинки продаються незалежно від пори року в магазинах промислових товарів та супермаркетах. Виробники плетених сумок і корзинок стверджують, що ця тара здатна прослужити не одному поколінню! Якщо якісна. Найдешевша плетена корзинка нині – від 100 грн. Дизайнерська плетена сумка може обійтись і в кілька тисяч гривень. 

СЕРВЕТКИ З ВОСКОМ

Ці диво-серветки виробляються з бавовни та просочуються бджолиним воском, кокосовою олією й олією жожоба, завдяки чому мають властивість зберігати продукти свіжими. Просто ідеальний замінник неекологічній харчовій плівці. Такі серветки підходять для обгортання невеликої за розміром продукції та збереження її в холодильнику. Сири, овочі, фрукти, хліб, печиво, сухофрукти чудово в них зберігаються (рибу та м’ясо загортати в таку упаковку, на жаль, не можна). Після кожного використання серветку слід промивати проточною водою, висушувати. Вощені серветки не вбирають запахів продукції, а прослужити можуть від 7 місяців до року, навіть якщо користуватися ними щодня. 

БАБУСИНІ МІШЕЧКИ

Тканинні торбинки – ще одне добре забуте старе. Наші бабусі полюбляли зберігати гречку-вермішельку в ситцевих мішечках на печі чи на поличці. Чому б і ні? Їхні переваги – міцність, надійність та можливість багаторазового використання. Такі торбинки ідеально підходять для пакування сипучих продуктів і при правильному користуванні бережуть крупи від псування. Мішечки легко пошити самому зі старих речей з бавовни чи льону. Тканина має бути тонка та, водночас, міцна, щоб витримувати велику вагу і не займати багато місця. Але доведеться час від часу їх прати: після круп у них і бруд, і пилюка копичаться, та й міль у мішечках жити полюбляє (тому ще й прасувати не завадить).

Дарина Микиштина, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-