Лікар-дієтолог розповіла про вплив бульйону на роботу імунної системи

Лікар-дієтолог розповіла про вплив бульйону на роботу імунної системи

Укрінформ
Глутамін – основна амінокислота, яку імунні клітини використовують в якості джерела енергії. Особливо її багато міститься в нежирному та правильно приготовленому бульйоні.

Про це розповіла на своїй  сторінці у Фейсбуці  лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, передає Укрінформ.

За її словами, глутамін є «пальним» для мозку, де він перетворюється в глутамінову кислоту. Вона захищає нейрони від ушкодження аміаком, який може утворюватися в них при активній діяльності мозку та при емоційному стресі. Тому овочеві супи на нежирному бульйоні — те, що потрібно на обід.

З глутамінової кислоти утворюється ГАМК (гама-аміномасляна кислота). Її дефіцит розвиває стан напруги, страху, хвилювання, безсоння, паніку та тривогу. А виникає ГАМК при безсонні, надмірної кількості кави, постійного шумового фону.

 «Глутамін необхідний для підтримання цілісності слизових оболонок шлунку та кишечника, зменшує запалення, запобігає атрофії слизової, проникненню хвороботворних бактерій та вірусів через слизову оболонку, а також стимулює імунну систему кишечника», - зауважує Оксана Скиталінська.

Також фахівчиня надала рекомендації, як приготувати лікувально-профілактичний бульйон:

- Бажано використовувати  домашню птицю, зняти видимий жир.

- Першу воду з магазинної птиці необхідно обов’язково злити.

- Якщо м‘ясо класти в холодну воду, в бульйон вийде більше екстрактивних речовин, що стимулює виділенню травних ферментів. Добре стимулює апетит. Проте не підходить при подагрі та виражених запальних станах шлунку та кишечника. Для таких людей готувати менш міцний бульйон — м‘ясо класти у киплячу воду.

- Солити в кінці приготування.

Читайте також: У Хмельницькому на вертикальній фермі вирощують органічну мікрозелень

 «Ідеально на такому бульйоні варити овочі (моркву, селеру, капусту всіх сортів, гарбуз), а перед вживанням додати порізану зелень. Окрім корисних амінокислот такий суп буде багатий калієм, клітковиною, вітаміном С, що покращить роботу всього організму», - додає лікар-дієтолог.

Вона зазначила, що на такому бульйоні можна варити кашу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-