У смарт-селі на Одещині вже встановили сонячні електростанції в двох будинках

У смарт-селі на Одещині вже встановили сонячні електростанції в двох будинках

Фото
Укрінформ
Село Семосотка на Одещині, де нині мешкають тільки дві жінки, перетворюють у смарт-село-музей із сучасними енергоефективними технологіями.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів керівник агроекорекреаційного кластеру «Фрумушика-Нова» Олександр Паларієв.

«Наша мета – перетворити Семисотку на смарт-село-музей зі збереженими старими будинками, а нові будинки моделюватимемо за сучасними технологіями. Смарт-село – це розумне село, будинки якого будуть з нульовим викидом вуглекислого газу, інфрачервоною теплою підлогою та сонячними електростанціями на дахах», - зазначив Паларієв.

У смарт-селі на Одещині встановили сонячні електростанції у двох будинках / Фото: Ірина Чириця

За його словами, на двох будинках уже встановили сонячні електростанції, а згодом вони з’являться ще на чотирьох. Оскільки електроенергії виробляється більше, ніж потрібно споживачам, то її частину продають державі за «зеленим тарифом».

Окрім цього, у Семисотці на двох ділянках заклали плантації енергетичної рослини павловнії.

Наразі у селі є 27 будинків із земельними ділянками, що розміщені на одній вулиці, яку разом із тротуарами виклали плиткою. Як зазначив Паларієв, вже розробили генеральний план із проєктування ще однієї вулиці на 100 будинків.

Вулиця села освітлюється різнокольоровими сучасними енергоефективними ліхтарями. У Семисотці вже провели швидкісний інтернет, а на хатах зображують 3D-малюнки.

У селі також будують вітряний дерев’яний млин за зразком початку ХХ ст.

Читайте також: У Житомирі школяр розробив технологію енергоощадного освітлення для фонтанів

У планах розробників ідеї смарт-села-музею – зробити його привабливим для туристів та зручним для віддаленої роботи. Зараз у Семисотці мешкають лише 2 жінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-