У школах Львова запровадили пілотний проєкт, під час якого учні навчаються стоячи

У школах Львова запровадили пілотний проєкт, під час якого учні навчаються стоячи

Фото
Укрінформ
У трьох школах Львова встановили інноваційні парти, за якими можна працювати стоячи і сидячи. Це дасть змогу дітям менше втомлюватися від сидіння і сконцентрувати увагу.

Про це під час презентації повідомив керівник проєкту «Дамо дитині рухатись» Богдан Цюваник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У мене самого четверо дітей і щодня на їхньому прикладі я переконуюся, що парти-конторки працюють. Відколи ми поставили такий стіл вдома, малечі легше сконцентруватися на навчанні, а ще тепер ніхто не сутулиться над домашнім завданням. Під час спілкування з вчителями в рамках проєкту у нас виникла проблема. Деякі діти, навпаки, не хочуть повертатися за звичайні парти та просяться залишитися за «стоячою партою». Радіємо цим відгукам, адже вони означають, що дітям насправді бракує руху, а отже ми на правильному шляху», - зазначив Цюваник.

За його словами, у Львові пілотний проєкт втілюється на базі трьох навчальних закладів: у школі №31, ліцеї ім. В. Стуса та ліцеї №52 ім. М. Лобачевського. Зараз вона діє лише у перших класах, однак ДДР приймає заявки й від вчителів чи батьків старших учнів. Кожних 15 хв. учні змінюють своє положення із сидячого на стояче та навпаки. Така зміна поз займає менш як одну хвилину і зовсім не перешкоджає навчальному процесу. Вчителі та ініціатори проєкту в жодному випадку не змушують дітей весь час стояти, а лише рекомендують регулярно змінювати свою позу і створюють для цього відповідні умови в навчальних класах.

«Найголовніше, про що має дбати вчитель — це здоров’я дитини! Тому я підтримую усе, що допоможе мені реалізувати цей принцип. Скажу відверто, що спершу ставилася скептично до моменту, коли не спробувала парти з учнями. Учням дуже подобаються парти. Зміна положення дає змогу змінити й діяльність. Цей проєкт дбає про дитину! Про її комфорт, здоров’я, про навчальні досягнення, які навіть вже зараз значно покращуються», - зазначила вчитель-методист НМЦО м. Львова Наталя Яйко.

Пілотний проєкт відбувається під наглядом медиків із медичних центрів «Інново» та «Гайдук Педіатрія». Першачки з пілотних класів проходять медичне обстеження у вересні-жовтні й аналогічний огляд відбудеться в кінці навчального року. Крім цього, впродовж навчання проводитимуться регулярні тестування уваги та пам’яті учнів, а також умов їхньої життєдіяльності. Парти-конторки залишаться з дітьми до 11-го класу, тож за потреби дослідження будуть продовжуватися й надалі.

За словами фізичного терапевта Ярополка Пшика, цей проєкт буде сприяти вихованню та становленню здоровішої нації. Це протидія гіподинамії, яка, зі свого боку, призводить до цілої низки захворювань та порушень.

Ініціатори розповідають, що саму методологію дослідження допомогли розробити фахівці із лабораторії соціальних детермінант здоров'я дітей, ДУ «Інститут Громадського Здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМНУ». Їхні наукові дослідження присвячені шкільним факторам та способу життя дітей, що впливають на формування здоров'я. Ще в попередні роки було встановлено, що малорухливий спосіб життя притаманний 75,6% сучасних міських учнів середнього шкільного віку. Причому у дівчат ймовірність вести малорухливий спосіб життя вище у 2,5 раза, ніж у хлопців. Фахівці лабораторії довели, що при низькому рівні рухової активності ймовірність появи множинної патології (більш як 3-х захворювань) зростає у дітей і підлітків майже в 4 рази, а ймовірність розвитку неврозів — у 2,5 раза.

З липня 2021 року проєкт «Дамо дітям рухатись» входить до Плану дій Львівської міської ради з реалізації ініціативи UNICEF «Громада, дружня до дітей та молоді». У разі підтвердження позитивних результатів, за допомогою UNICEF таку методику можна буде масштабувати на всі школи країни. Проте вже сьогодні вчителі та батьки учнів будь-якого віку можуть подати заявку про бажання долучити свою школу до руху за здорове навчання та в майбутньому отримати фінансування на переобладнання свого класу.

Читайте також: На Рівненщині реалізують міжнародний проєкт «Діємо для здоров’я»

Схожі проєкти працюють у Великій Британії, Німеччині, Японії, Австралії, а у США так навчаються вже понад 1 млн учнів — і їхня кількість щороку зростає. Результати такої методики лише позитивні. Крім поліпшення постави та зору, учні стають більш сконцентрованими, у них покращується пам'ять і навіть поведінка.

Фото надали ініціатори проєкту «Дамо дитині рухатись»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-