На станції «Академік Вернадський»  з накопиченого пластику вироблятимуть сувеніри

На станції «Академік Вернадський» з накопиченого пластику вироблятимуть сувеніри

Укрінформ
На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» вироблятимуть сувенірну продукцію з пластику, який накопичується на станції.

Про це повідомила експертка з комунікацій Національного антарктичного наукового центру Олена Марушевська під час пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

«Цей проєкт ми робили два роки, бо минулого року хотіли запускати, але через коронавірус обладнання трошки застрягло. Цього року вже встановили обладнання, але туристів немає, бо там немає ніяких лікарень, і наразі Антарктида закрита для туристів... Цей проєкт дозволяє нам всім задуматись, який є пластик, що пластик є різний, і його можна сортувати по-різному, і в ньому є різні перспективи перетворення. Дуже сподіваємось, що коли Антарктиду відкриють, а це буде наступного року, чи, може, через рік, у нас вже повністю налагодиться асортимент цих сувенірів, і різні можливості. І тоді це буде великий крок вперед для України, тому що в Антарктиді дуже сильною позитивною рисою станції вважається якомога менший екологічний слід», - сказала Марушевська.

Вона додала, що ініціатива переробки пластику наразі дуже сильно розповсюджена в Україні.

Заступник директора Національного антарктичного наукового центру Вячеслав Марченко зазначив, що антарктичний світ дуже вразливий, тому відповідальне ставлення до екології, до менеджменту відходів є не тільки світовим трендом, але й відповідальністю українського бізнесу. За його словами, ініціатива з переробкою пластику дозволить зменшити кількість відходів, які утворюються на станції та потребують вивозу з Антарктиди.

Сувенірну продукцію виготовлятимуть з пластику, маркованого 2 (кришечки від пластикових пляшок та флакони з побутової хімії).

Читайте також: Матеріали, які шкода викинути: волинська майстриня створює картини зі вторсировини

Як повідомлялося, 19 серпня 2021 року НАНЦ та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії (куди входить Британська антарктична служба) підписали акт про купівлю Україною криголаму «Джеймс Кларк Росс».

Власний океанографічний криголам дозволить Україні після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану; розв’язати логістичні проблеми на антарктичній станції «Академік Вернадський» та розширити можливості сезонних експедицій; створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами; проводити дослідження не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах океану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-