На Вінниччині вперше відбудеться гастрофестиваль «Картопля по-уланівськи»

На Вінниччині вперше відбудеться гастрофестиваль «Картопля по-уланівськи»

Укрінформ
На Вінниччині у суботу, 21 серпня, в Уланівській громаді Хмільницького району відбудеться кулінарний фестиваль «Картопля по-уланівськи».

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив голова Уланівської сільської громади Олександр Гоцуляк.

«Фестиваль має на меті популяризацію унікальних страв української кухні, а саме, картоплі по-уланівськи. Цей рецепт, знаний і популярний по всьому світі, було створено простою селянською жінкою – Глафірою Дорош. Смачна і проста в приготуванні картопля по-уланівськи швидко й надовго посіла місце в меню ресторанів – не кажучи про те, що стала традиційною стравою у домівках вінничан. Це «роздинка» нашої громади, яку уланівці хочуть зробити основою для розвитку гастромаршруту і створення унікального туристичного магніту.

За його словами, фестиваль «Картопля по-уланівськи» матиме яскраве етнографічне й кулінарне забарвлення. Організаторами визначено чотири локації – етнозона, фудкорт, дитяча та лаунджзона. Окрім того, кожен населений пункт Уланівської громади презентуватиме авторські страви на основі рецептів Глафіри Дорош, авторки не лише популярного рецепту картоплі по-уланівськи, а й інших кулінарних цікавинок.

Програмою фестивалю передбачені кулінарний майстер-клас від зірки телепроєкту «МайстерШеф» Ігоря Місевича, а також дегустація картоплі по-уланівськи та інших популярних страв, приготовлених професійними кухарями та кулінарами-аматорами. Окрім того, можна буде побачити тематичну презентацію «Картопля у символіці територіальних громад країн світу».

Також під час заходу на гостей фестивалю чекають виступи місцевих популярних музичних колективів – гуртів «Глорія», «Водограй» і «Медовий Полин» та сольних виконавців, музичні та спортивні конкурси, змагання для дітей і дорослих.

Під час фестивалю також відкриють мінімузей Глафіри Дорош.

Наразі триває процедура включення рецепту картоплі по-уланівськи до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Як повідомляв Укрінформ, Глафіра Дорош мешкала у с. Уланів Хмільницького району. За місцевими переказами, картоплю по-уланівськи вона випадково винайшла в середині минулого століття. Місцевий голова колгоспу був в опалі у районного керівництва. З московської газети запросили кореспондента, аби той написав розгромну статтю. Йому показали господарство, і нічого поганого в селі він не побачив. А позаяк мусив щось писати, то вирішив поділитися захватом від страви, якою його пригощала на обід подільська кухарка.

Читайте також: Австрійське меню: від традиційних ковбасок до «лужних» наїдків

За легендою, візит столичного гостя до сільського закладу був позаплановим, отож, довелося Глафірі готувати їжу з того, що було під руками. Відтоді «Картоплю по-уланівськи» готують із дрібних бульб. Їх чистять, миють, просушують і обсмажують до рум’яної кірки у великій кількості олії. Солять вже у готовому вигляді, подаючи з підливою з часнику та олії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-