За роки незалежності юні вчені Дніпропетровщини зробили понад 200 винаходів

За роки незалежності юні вчені Дніпропетровщини зробили понад 200 винаходів

Фото
Укрінформ
За роки незалежності юні вчені Дніпропетровщини зробили понад 200 винаходів в різних галузях знань. Серед них – хвильова електростанція та бюджетний 3D-cканер-принтер, електронні «окуляри» для незрячих та математичний конструктор для дітей.

Про юних винахідників регіону повідомляється на сайті Дніпропетровської ОДА, передає Укрінформ.

«Юні дарування регіону рухають уперед українську науку. Проявити таланти допомагають у Дніпропетровському відділенні Малої академії наук. Хлопці та дівчата долучаються до всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Дехто робить гучні заяви у науці вже у шкільному віці. Серед юних винахідників – майбутні фізики, математики, хіміки, біологи, медики», – зазначила заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

З-поміж 200 винаходів юних вчених області майже 20 – запатентованих. А ноу-хау дніпрянина Михайла Литовченка – з двома патентами.

Хлопець закінчив київську політехніку. Раніше, у 16-ть, придумав, як можна з користю використовувати морські хвилі. Запропонував нестандартне інженерне рішення.

«Хвильові електростанції – один із напрямів відновлювальної енергетики. Впевнений: вони будуть набагато ефективніші за сонячні та вітрові. Адже вода – гарний акумулятор енергії завдяки високій щільності. Вигаданий мною перетворювач доцільно використовувати на морі. Можна і як генератор, і як опріснювач», - підкреслив Литовченко.

Вихованцям Дніпропетровського відділення Малої академії наук - від 13 до 17 років. Серед майже 27 тис. випускників – 79 стипендіатів Президента України, 27 призерів міжнародних конкурсів, 1471 – всеукраїнських.

Володар трьох золотих та двох бронзових медалей міжнародних турнірів з інновацій – дніпрянин Ігор Шибка. Зараз він вже студент. А школярем вигадав свій варіант кобота – робота, що взаємодіє з людиною на виробництві.

«Придумав, як можна використовувати інтернет-протоколи для дистанційного управління пристроями. Така технологія всім відома завдяки месенджерам. Мій винахід дозволяє «працювати» на станках, що знаходяться у будь-якій точці світу. Головне, аби був доступ до інтернету», - розповів Шибка.

Читайте також: На Дніпропетровщині у п’яти закладах профосвіти створять навчально-практичні центри

ОДА закликає жителів Дніпропетровщини до 30-річчя Незалежності України поділитися розповідями про події з власного життя. Викласти їх на власній сторінці у Facebook і відзначити хештегами: #Наша_незалежність та #Марафон_30.

Фото: adm.dp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-