У Черкасах провели перші операції з трансплантації серця і нирок

У Черкасах провели перші операції з трансплантації серця і нирок

Укрінформ
Першу трансплантацію серця і нирок провели минулими вихідними черкаські лікарі. Шанси на нове життя отримали троє людей з важкими хворобами. Їхнім донором став померлий чоловік, родичі якого надали дозвіл на мультиорганний забір.

Усі операції фінансувалися урядом і були безплатними для пацієнтів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Реципієнта для проведення трансплантації було знайдено через єдину державну інформаційну систему трансплантації. Система запропонувала 59-річного чоловіка. Він мав виражену серцеву недостатність. Серце майже не виконувало свою функцію. Класичні методи допомоги були неефективні. Чоловік узяв на роздуми 5 хвилин і погодився. Тест показав, що операція можлива. Операцію здійснювали бригади лікарів із Києва та Черкас", – розповів завідувач серцево-судинної хірургії обласного кардіоцентру Олег Журба.

Читайте також: У Мукачеві проводять відкриті групові заняття, щоб підготуватися до третьої хвилі COVID-19

Щодо пересадки нирок, то її здійснили лікарі Черкаського обласного онкодиспансеру. Органи отримали двоє людей. Зазначається, що в області 500 осіб перебувають на постійному гемодіалізі і тільки 2-3% можуть розраховувати на родинну трансплантацію. Для інших, за словами завідувача обласного онкологічного диспансеру Романа Морару-Бурлеску, шанс на життя може дати посмертна трансплантація.

Як уточнюють лікарі, різниця між донором і реципієнтом не повинна перевищувати 12-15 років.

Фото з відкритих джерел та Юрія Стригуна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-