Згорів минулого року: на Луганщині самовідновлюється листяний ліс

Згорів минулого року: на Луганщині самовідновлюється листяний ліс

Укрінформ
Науковці Українського НДІ лісового господарства ім. Висоцького (УкрНДІЛГА) встановили, що навколо згорілих торік листяних дерев почалося самовідновлення.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України»

Фахівці (Проєкт USAID) та (УкрНДІЛГА) відвідали урочище «Шамраєва дача» неподалік Сєвєродонецька. Науковці обстежували ділянки лісу, який вигорів на Луганщині у жовтні 2020 року.

«Частка загиблих і пошкоджених листяних насаджень є доволі високою, але більшість з них починає відновлюватися та демонструвати інтенсивну вегетативну регенерацію з пнів, коріння та навіть обгорілих стовбурів. Ті ділянки, які у травні виглядали мертвими, у червні-липні випустили водяні пагони і зараз зеленіють на фоні чорного соснового лісу. Також можна побачити рясне природне поновлення вільхи на більшості ділянок, що свідчить про можливість відновлення рослинності, яка була притаманною ділянкам до пожежі», - зазначила старша наукова співробітниця лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА Катерина Давиденко.

Одночасно соснові насадження практично вщент знищені пожежею, а ті, які були припалені низовим полум’ям, зараз інтенсивно всихають. При цьому учасники експедиції побачили маленькі сіянці сосни, які виросли з шишок. У перспективі вони можуть стати новим лісом – «лісовим банком».

Оскільки «Шамраєва дача» має статус заповідного урочища, на його території заборонено будь-яку господарську діяльність, тому виникають складнощі з ліквідацією наслідків лісових пожеж. Залишки горілих дерев на території – це постійне накопичення лісових горючих матеріалів, які будуть розкладатися приблизно 20-30 років і можуть знову спалахнути в будь-який час.

Читайте також: Вінницькі держлісгоспи цьогоріч висадили понад 5 мільйонів саджанців дерев

«На наш погляд, було б доцільним змінити статус заповідного урочища на регіональний ландшафтний парк, із повним заповіданням байрачних лісів, листяних колків, боліт та озер і створенням господарської буферної зони з соснових насаджень. Тоді можна буде прибрати згорілі сосни і створити буферну зону з мозаїчним розміщенням штучних насаджень сосни та степових ділянок, які є набагато стійкішими до пожеж», - додала Давиденко.

Як повідомляв Укрінформ, торік в липні та вересні на території Луганської області внаслідок масштабних пожеж вигоріло близько 29 тис. га лісу, переважно хвойного.

«Шамраєва дача» – це заповідне урочище, яке поєднує унікальні ділянки листяних лісів, озер та болота, а також штучні насадження сосни звичайної як буферної зони.

Фото: facebook.com/ERAUkraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-