Обираємо якісний мед і готуємо з нього делікатеси

Обираємо якісний мед і готуємо з нього делікатеси

Укрінформ
Викрити підробку можна скибкою хліба, а натуральний мед дуже пасує до салатів та консервацій

Настає пора медових ярмарок, солодких дегустацій та запасань на зиму. Свіжим медовим продуктам буде присвячено чимало виставок, їх зустрічатимемо на базарах та в онлайн-магазинах. На щастя, натурального різноманітного меду в Україні вистачає, а в його користі сумнівів у дієтологів поки що ніби не виникало. Головне питання – як ще його споживати, якщо не у сирому рідкому вигляді? І як обрати справжній продукт, без домішок та обману? Спробуємо дати кілька дієвих порад та хороших рецептів для застосунку меду на домашній кухні.

З ОГІРОЧКАМИ ТА В ПІКАНТНОМУ САЛАТІ

Гадаєте, мед – то лише для випічки та солодких холодних десертів? На поливку млинців та щоб вареники з вишнями у нього вмочати? А от і ні – гурмани давно вигадали, як зробити за допомогою меду цікавішим смак дуже багатьох недесертних страв та напоїв.

Медове й охолоджуюче

Перша справа влітку – це хороший освіжаючий напій. Якщо це буде квас на житньому борошні з медом – не пошкодуєте, впевнена вінницька кулінарка Оксана Харченко. В одній з онлайн-спільнот, присвячених делікатесам, вона публікує перевірений рецепт квасу без дріжджів.

Спочатку потрібно зробити закваску, для якої потрібно:

● Борошно житнє – 300 г.
● Цукор – 4 ст. л.
● Родзинки 60 г.
● Води стільки, щоб маса була, як на оладки.

Інгредієнти змішуємо в трилітровій банці, прикриваємо кришкою (не щільно) і залишаємо на 2 доби. Потім додаємо 2 літри води, 3 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукру та 1 ст. л. меду – і залишаємо ще на 1 добу. Квас готовий!

Є ще хороший рецепт лимонаду з медом від сторінки «Мала Бджола» на Фейсбуці. Львівський виробник меду радить тамувати спрагу в спеку класичним, але з додаванням медку напоєм. Готуємо дуже просто: на 1 л води потрібно витиснути сік одного лимона або лайма, додати туди 2 столові ложки меду і розмішати до повного розчинення. Зелену свіжу м’яту треба пожмакати трішки в руках і теж додати в лимонад, а шкірку лимона деякі також люблять порізати і вкинути у розчин, щоб настоявся. Все! Можна розливати у склянки з льодом і споживати на здоров’я.

Салатик по-модному

Їсти салати з майонезом – це, кажуть сучасні кулінарні блогери, вже не тренд (шкода, було смачно). Натомість заправок під найрізноманітніші інгредієнти пропонують купу, ще й досить неочікуваних. Ось магазин органічних продуктів з Шостки «Макош» на своїй сторінці в Фейсбук радить спробувати органічно-медовий салат, для якого знадобляться:

● 1/3 невеликої червоної цибулини;
● 25-30 виноградин;
● 2 ст. л. оливкової олії;
● 1 ст. л. квіткового меду;
● 1 ст. л. бальзамічного оцту;
● 100 г м'якого сиру;
● 150 г руколи;
● 10-12 шт. черрі.

Цибулю треба нарізати шматочками і подрібнити в блендері разом із м'якоттю 8-10 виноградин, олією, медом і оцтом. Виноград, який залишився, слід розрізати на половинки і на 4-5 хвилин залишити при кімнатній температурі. Тим часом наріжемо сир невеликими кубиками. А далі викладаємо у миску руколу, черрі (зручніше – половинками), сир і виноград з заправкою – й можемо смакувати.

Консервуємо на меду

Про огірки з медом – то не анекдот і не каприз вагітних, а реальний рецепт. Оксана Ігнатишина, дописувачка спільноти «Рецепти. Готуємо з любов’ю» робить їх малосольними з медом і не шкодує. Вона публікує такий простий літній рецепт страви: огірочки треба ретельно помити, обрізати кінчики, скласти в контейнер або банку. До овочів додати кріп, листочки вишні й смородини, шматочок хріну і гіркого перцю, порізати у банку кілька зубків часнику. Для розсолу вона бере літр чистої криничної чи кип’яченої води, додає в неї 2 ст. л. солі й 1 чайну ложку рідкого меду. Заливає ним огірки з приправами, тримає при кімнатній температурі 12 годин і прибирає банку в холодильник. «До картопельки саме те, що треба», – рекомендує господиня.

Кулінарка Анна Шуба, учасниця гастроспільноти «Пляцки Рецепти від Лілії Цвіт» радить не шкодувати меду й для помідорів. У літрові баночки, простерилізовані мінімум 5 хв кожна, кладемо на дно кріп, можна й петрушку. Потім – часничок, перець горошком, духмяний перець, лавровий лист і гвоздику (якщо не любите надто заправлене, часнику досить 2-3 зубчики, решти – по кілька горошинок чи листків). Далі у банку дбайливо складаються помідори – і час залити їх маринадом. Він готується з 1,5 л води, 200 г оцту, 200 г цукру, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. меду. Як тільки закипить – заливаємо. Банки закутати тепленько до охолодження – і можна вважати консервацію готовою.

До м’яса на вечерю

Солодкі соуси до м’ясного – давно не новина. Куряче філе, наприклад, дехто любить настояти перед запіканням у вишневому варенні… Хоча й абрикосове годиться, кажуть. А ось кулінарка з Галичини Оксана Білінська ділиться у себе на сторінці в соцмережі рецептом апетитної курочки у медово-соєвому маринаді. Для нього радить узяти 8 ст. л. соєвого соусу, 1,5-2 ст. л. меду, 4 зубчики часнику, пропущених через прес, 1/2 ч. л. солодкої паприки та стільки ж гострої, а 2 середні цибулини нарізати півкільцями. Все слід добряче перемішати і цим маринадом залити шматки курки, не знімаючи шкірку з неї. Курка має хоча б годину промаринуватися при кімнатній температурі, а далі викладаємо її у форму, застелену фольгою, і поливаємо маринадом. А запікаємо при 200 градусах протягом 40-50 хв, час від часу поливаємо зверху соусом та соком, що виділився з курки.

А на десерт пані Оксана готує «чудові, ароматні, смачнющі печені груші, фаршировані сиром з медом та горішками». Отже, переймаємо досвід: на 3 груші знадобиться 150 г сиру, 75 г меду, дрібка кориці, горіхи (волоські, або які більше любите). Груші розрізають навпіл і виймають серединки. Сир змішується з рідким медом, туди додається кориця. Сирна начинка викладається в грушу, зверху те все посипається подрібненими горішками – і відправляється в духовку. Випікати слід протягом 25 хвилин при 180°, якщо шкірка груш дуже тверда – можна й 35 хв. А подавати теж можна з медом чи карамеллю.

ЯК ВІДРІЗНИТИ ПІДРОБКУ ВІД МЕДУ

Не все те справжній мед, що тягуче, жовте та солодке. Про всяк випадок занотуємо поради досвідченого виробника меду Вікторії Волошиної, засновниці власної «Пасіка Вікторії» зі Старобільська щодо вибору натурального і найкориснішого, навіть лікувального продукту.

1. Можна капнути мед на туалетний папір, залишити на 10-20 хв. Якщо кілька крапель меду на туалетному папірці лежать спокійно і поряд сухенько, то це означає, що мед якісний. Якщо поряд крапель меду на папері з’явилося коло вологи, то це означає, що мед або незрілий, тобто викачав пасічник занадто рано з незапечатаних стільників, або розвів мед водою, або взагалі перед нами – натуральний цукор із водою, а не мед.

2. Якщо капнути кілька крапель меду в холодну чисту воду, то якісний мед тримає певний час вигляд тих самих крапельок і не розливається на дні ємкості. Неякісний одразу почне розстилатися по дну ємності та через певний час повністю втратить свою форму краплі.

3. Мед має високу гігроскопічність, тому якщо в дозрілий та нерозведений мед занурити свіжий шматок хліба, то за кілька хвилин хліб затвердіє, бо мед витягне з нього вологу. Якщо в меду багато вологи (яка потрапила в нього з різних причин), хліб розім’якне.

4. Іноді продавці додають у незрілий мед крохмаль або борошно. Це робиться, щоб продукт поважчав і набув потрібної в’язкості. При цьому борошно знижує термін зберігання нектару і може стати причиною бродіння продукту. Та й взагалі – неприємно їсти мішанину. Щоб виявити борошно, досить розвести трохи меду з водою – воно випаде в осад. А лакмусом для крохмалю є йод: треба розчинити в одній склянці теплої води одну столову ложку меду й додати кілька крапель йоду. Якщо вода починає синіти, значить, в медові присутній непроханий загусник – крохмаль.

5. Зараз досить популярні медові продукти з добавками – від какао до різних горіхових «мозаїк». «Чула, що якщо до меду додавати різні трави, це буде корисніше, ніж мед з горіхами. Крім того, використовують поєднання меду з пилком, меду з трутневим гомогенатом (трутневим молочком), що має навіть лікувальні властивості», – каже пані Вікторія. А ще радить при купівлі пам’ятати, що мед важчий за воду, тому один його літр важить, зазвичай, 1,3-1,5 кг. Це теж треба враховувати, коли бачите ціну на кілограм.

Тетяна Негода, Михайло Бублик, Київ–Старобільськ

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-