На Херсонщині створили перший в Україні кайтодром

На Херсонщині створили перший в Україні кайтодром

Укрінформ
На Херсонщині створили перший в Україні кайтодром, де відбуватимуться фестивалі повітряних зміїв (кайтів).

Про це кореспонденту Укрінформу розповів кайтист, керівник аерокосмічного гуртка Скадовського центру дитячої та юнацької творчості, голова оргкомітету Міжнародного фестивалю повітряних зміїв «Кольорове небо – 2021» Володимир Ємельянов.

«Кайтродром – ми вигадали це слово самі, воно народилося у нашому аерокосмічному гуртку. Це така локація, майданчик, спеціально пристосований до запуску повітряних зміїв. Ми взяли наш пляж, це найкраще, бо зазвичай запускають зміїв саме на узбережжі моря, океану, річки, хоча це може бути і така локація, як стадіон, аеродром. Ми вже цей кайтодром зробили, облаштувавши необхідні пристосування для запуску повітряних зміїв», - розповів Ємельянов.

За його словами, існує стереотип, що повітряні змії – це невелика конструкція, яку тримає за мотузку дитина. Насправді, величезні професійні кайти мають особливості запуску – там використовується дуже міцний канат і щоб його втримати потрібні інколи зусилля не однієї людини.

«Щоб такого змія тримати у повітрі, треба його заякорити – поставити на якір. Звичайно, це не той якір, що у човнах. Зазвичай використовуються дерева, паркани, автотранспорт. Ось, для прикладу, у Китаї розкидають мішки з піском, щоб до них прив’язувати. Ми приварили гачки з арматури до парапету на пляжі, на доріжки на плитах встановили монтажні петлі – там також можна заякоритися», - додав кейтист.

Він зазначив, що місцева влада підтримала ідею створення кайтодрому, допомогли реалізувати проєкт волонтери.

Нині кайтодром вже є діючим, його використовують моделісти. Також вже подали заявку у Національний реєстр рекордів. Претендуємо, щонайменше, на рекорд України, бо кайтодромів в країні немає, і їх немає у світі, запевнив Ємельянов.

Керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова прокоментувала агентству, що наразі йде підготовка до офіційної реєстрації рекорду Європи.

Кайтист зазначив, що у 2018 році у Скадовську під час фестивалю повітряних зміїв вже встановлювали рекорд України на найбільший змійковий поїзд – його довжина була більше пів кілометра.

XX Міжнародний фестиваль повітряних зміїв «Кольорове небо – 2021» відбудеться цьогоріч у Скадовську з 16 по 23 серпня.

Спираючись на власний досвід участі у таких фестивалях і в Україні, і за кордоном, голова оргкомітету «Кольорового неба – 2021» наголосив, що у курортному причорноморському Скадовську - ідеальні умови для проведення подібного заходу.

Цьогоріч на фестиваль прибудуть моделісти з різних регіонів України, зокрема з Києва, Кривого Рогу, Дніпра. «Загалом це близько 10 команд - п’ятдесят учасників», - розповів він.

Що стосується кайтодрому, то ця локація залишиться і після закінчення фестивалю, ним будуть користуватися цілорічно. Як розповів Ємельянов, він особисто у вихідні з родиною постійно виходить на пляж і запускає зміїв. Перехожим дуже подобається це видовище, а керівник аерокосмічного гуртка вважає таку демонстрацію важливою, адже це приклад здорового способу життя.

Він також розповів, що у скадовському фестивалі елемент змагання зведений до мінімуму.

«Я проти того, щоб були змагання з повітряних зміїв, але вони є у світі – є повітряний бій, є - на висоту польоту та інші. Фестивалі, на які я їжджу, у Китаї, в Індії, – там елементів змагання немає», - розповів Ємельянов, додавши, що на скадовському фестивалі переможці – всі учасники і всі отримають дипломи та нагороди.

Читайте також: Ужгородську регату цьогоріч проведуть з благодійною метою

Ємельянов також зазначив, що зміїв діти роблять самотужки і вони виходять невеличкі. А мистецтво кайт-флаїнгу вимагає, щоб очі за щось чіплялися, а очі, за його словами, будуть чіплятися за щось велике, що зробити самотужки важко. Тому поряд з саморобними повітряними зміями скадовчани–моделісти намагаються придбати професійні, дорогі гігантські кайти. Таких повітряних зміїв виготовляють за кордоном, проте навчилися їх робити й українські моделісти, зокрема, з Миколаївщини.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-