10 порад, як полегшити собі життя на кухні

10 порад, як полегшити собі життя на кухні

Укрінформ
Завжди тримайте про запас лід для фаршу, а ножі щодня підточуйте мусатом

Українським господиням не треба розповідати, чому сімейна робота на кухні – це важко і виснажливо. Чого варте тільки щоденне ламання голови над меню - чим ще годувати, які нові страви зі старих інгредієнтів винайти? А замовною піцою та суші сім'ю не прогодуєш. Бренд-шеф МХП Алекс Юсупов, відомий кулінарний експерт і київський ресторатор, зібрав для нас десять рекомендацій, як організувати простір і роботу на домашній кухні, щоб полегшити собі життя. Здавалося б, все просто - але це спрацьовує!

Алекс Юсупов
Алекс Юсупов

Спробуємо слідувати перевіреним порадам від шефа Юсупова.

1. Намагайтеся заздалегідь планувати своє меню на тиждень і робити покупки за списком. Це допоможе вам оптимізувати бюджет і позбавить від зайвих продуктів у холодильнику. Чим більше він завантажений, тим менше порядку і більше ймовірності, що про щось  забудуть і воно пропаде. А сформоване на тиждень меню займе менше часу, ніж щоденні метання, та й різноманітність забезпечена.

2. Перед тим як почнете готувати, переконайтеся, що всі необхідні каструльки, сковорідки, інгредієнти у вас під рукою. Кухарі це називають mise en place – «все на своєму місці». Це убереже вас від спринтерських забігів до магазина за відсутніми інгредієнтами посеред процесу. І хіба не бувало, що прямо на пів дорозі доводилося все кидати, тому що саме той сотейник - зі вчорашнім рагу і треба його терміново звільняти і мити посуд?

3. Тримайте ножі гострими. Банальна порада, але багатьом допомогла не зіпсувати собі продукти і нерви. Необов'язково для цього їх щодня терти на точильному камені, цілком достатньо мати вдома мусат - це такий інструмент у вигляді блискучого металевого прута з рукояттю. З його допомогою можна "правити" ніж щоразу перед тим як починаєте готувати, – і процес нарізання значно полегшиться.

Фото: Kyle Mackie on Unsplash
Фото: Kyle Mackie on Unsplash

4. Максимально використовуйте сезонні продукти. Влітку - кабачки, зелений горошок, баклажани, свіжа зелень завжди має потрапляти на стіл у достатній кількості. По-перше, це корисно, по-друге, це завжди дуже смачно, а по-третє, це ще й вигідно, оскільки в свій сезон продукти коштують завжди дешевше. А сімейне меню з ними оновлюється. Залиште вінегрет для листопада, а у липні запікайте краще курку з солодким перцем.

5. Обов'язково нагрівайте сковороду, перш ніж почати щось на ній смажити, інакше отримаєте підварений продукт замість підсмаженого. І не соромтеся брати посуд побільше. Це завжди зручніше (наприклад, розмішувати), і якщо раптом у міру додавання інгредієнтів вміст сковороди значно збільшиться, не доведеться аврально переміщати його в іншу посудину.

6. Цукор - це теж приправа. Його часто додають у страву, як сіль або перець, для балансу смаку. Спробуйте додати його в борщ, рагу, томатний суп або в пюре з горошку. Але не переборщіть! Буквально щіпку. Нові відчуття гарантовані!

Фото: Sharon McCutcheon on Unsplash
Фото: Sharon McCutcheon on Unsplash

7. Зробили фарш, приправили - сміливо візьміть маленький шматочок і підсмажте. Тепер спробуйте. Сіль, перець - всього достатньо? Чудово, тепер можна ліпити пельмені або готувати котлети. Це простіше, ніж дегустувати вже після того, як готова ціла партія з першої сковорідки і екстрено розбавляти або досолювати.

8. Потрібно зробити фарш більш соковитим? Додайте у нього дрібно колотий лід, а ще краще, якщо у вас знайдеться заморожений бульйон. Алекс Юсупов і сам завжди тримає у морозилці яловичий, курячий і овочевий відвари в кубиках. Використовуйте його завжди замість води, і у вас усі друзі питатимуть рецепт таких соковитих м'ясних страв.

9. Готуйте у фартусі або спеціальному одязі (принаймні вам не доведеться прати штани прямо в процесі) і намагайтеся прибирати за собою відразу. Є такий професійний вислів – «Keep your station clear!». Дотримуйтеся поради - і це позбавить вас від грандіозного безладу і додасть задоволення від готування. Слона зручніше їсти по шматочках, і наводити лад – поступово, це вже перевірено.

Фото: Isabela Kronemberger on Unsplash
Фото: Isabela Kronemberger on Unsplash

10. Не бійтеся фантазувати, навіть якщо готуєте за рецептом. Комбінуйте, витягуйте максимум смаку з нудних інструкцій. Написано «додайте селери» – спробуйте застосувати і корінь, і стебла. За рецептом потрібна морква? А ви замініть її на пастернак. Замість самого лише чорного змішайте і додайте відразу п'ять видів перців, спробуйте особливу сіль, розкрийте смак цибулі через порей або шалот. Саме так у ресторанах народжуються найцікавіші рецепти. А у вас на майбутнє буде готовий власний лайфхак для приготування особливої страви.

 Тетяна Негода, Київ

Перше фото: Conscious Design on Unsplash

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-