Протягом літа триватиме національний тур «Кіно просто неба»

Протягом літа триватиме національний тур «Кіно просто неба»

PR
Укрінформ
На сеансах кіномобіля вже побували понад 12 000 мешканців регіонів

Про це повідомляє директорка Благодійного фонду «МХП - Громаді» Тетяна Волочай, передає Укрінформ.

«Цього року ми веземо якісне українське кіно вже у 49 населених пунктів. Але ми не просто веземо сучасне кіно в глибинку, де немає кінотеатрів. Ми даруємо громадам свята – дуже теплі, майже родинні, адже на кінопокази, сходяться та з’їжджаються цілими сім’ями», - пояснила вона. 

Підраховано, що у червні на кінопоказах Національного туру «Кіно просто неба»  побували вже 12 200 мешканців 86 сіл, селищ та міст із трьох областей України.  За чотири вікенди спеціально створений кіномобіль продемонстрував 39 сеансів сучасних українських фільмів у 12 населених пунктах Київської, Черкаської та Сумської областей, на які з’їхалися жителі сусідніх сіл. Покази національного туру «Кіно просто неба» відбудуться протягом всього літа та вересня 2021 в 10 областях України. Мета проєкту – показати сучасне українське кіно у громадах, де немає кінотеатрів і можливості дивитися українське кіно на великому екрані та з якісним звуком.

За словами директорки Благодійного фонду, ідею проєкту «Кіно просто неба» МХП підказали жителі сільської місцевості.

«На конкурси мікрогрантів, які ми проводимо для жителів громад на території присутності підприємств групи МХП, надходило чимало ініціатив від місцевих жителів щодо організації літніх кінотеатрів, придбання проєкторів тощо. Загалом — про створення можливості разом дивитися кіно. Тоді ми зрозуміли, у людей немає доступу до спільного перегляду стрічок», - розповіла вона.

Минулого літа фонд організував пробний кінотур в трьох населених пунктах: Миронівці Київської області, у Каневі та Степанцях на Черкащині. Кінопокази відвідало близько 2500 глядачів.

«Святкова атмосфера, яка панувала там, надихнула нас на масштабування проєкту до Національного туру», - зазначила Волочай.  

Спочатку організатори планували проводити кіносеанси у 32 населених пунктах, а після анонсування туру, яке викликало сотні звернень, було прийнято рішення збільшити кількість локацій до 49 населених пунктів у 10 областях України.

Національний тур «Кіно просто неба», популяризуючи українського кіно, також дає можливість мешканцям місцевих громад поспілкуватися з зірками українського кінематографа. Амбасадорами Національного туру стали Ахтем Сеітаблаєв, Богдан Бенюк та Ірма Вітовська.

Вже демонструвалися 10 повнометражних українських стрічок:

«Пекельна хоругва або Різдво Козацьке» (режисер Михайло Костров),

«Безславні кріпаки» (режисер Роман Перфільєв),

«Східняк» (режисер Андрій Іванюк),

«Фокстер і Макс» (режисер Анатолій Матешко),

«Гуцулка Ксенія» (режисерка Олена Дем'яненко),

«Мої думки тихі» (режисер Антоніо Лукіч),

«Казка старого мельника» (режисер Олександр Ітигілов),

«Бобот та енергія Всесвіту» (режисер Максим Ксьонда),

«Чужа Молитва» (режисер Ахтем Сеітаблаєв),

«Толока» (режисер Михайло Іллєнко).

Також глядачам пропонували короткометражні фільми проєкту «Дивись українське!». Серед них:

«На своїй землі» та «Клоун» режисера Олександра Кирієнка,

«Підвішена кава» й «Інклюзія в школі» Оксани Тараненко,

«Адамівна» Олександра Бикова,

«Дзвінок» Кадіма Тарасова,

«Моно» Андрія Дончика,

«Паперове серце» Олеся Саніна,

«Дякую» Максима Люкова,

«Урок» Михайла Іллєнка та інші.

 «Кінопокази туру у червні засвідчили великий попит у громад на перегляд українського кіно. Сотні звернень розширити географію тура, відвідування показів людьми з десятків навколишніх селищ та містечок, загальне ставлення людей до показів як до важливих подій нас надихає! На прикладі нашого туру ми запрошуємо керівників областей і районів України, соціально відповідальних партнерів приєднуватися до подальшого розширення проєкту у майбутньому, створювати власні подібні ініціативи», - зазначив Андрій Різоль, голова Правління Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!».

Зі свого боку асоціація готова всебічно сприяти подібним кінопоказам, запевнив Різоль.  

«Ми не лише чесно працюємо і платимо податки, ми — невід’ємна частина громад, на територіях яких працюють підприємства МХП, і тому завжди беремо активну участь у їхньому житті», - пояснив мотивацію агроіндустріального холдингу заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності Ігор Лещенко.

За його словами, у багатьох ініційованих і підтриманих МХП проєктах працівники підприємств компанії залучаються як волонтери. Їздять у дитбудинки, разом з жителями громад прибирають місцевість на толоках, а на кінопоказах у кожному населеному пункті зустрічають і проводжають відвідувачів, допомагають знайти зручне місце, стежать за порядком і допомагають у проведенні кіносеансів.

Також у межах кінотуру реалізується спеціальний освітній проєкт майстер-класів від знаних кінематографістів – «Кінематографічні майстер-класи для підлітків «Grandparents очима дітей», який реалізується за фінансової підтримки Благодійного фонду «МХП-Громаді», HBCE Grant Program/Програма ґрантів НВСЕ та Zagoriy Foundation у партнерстві з командою Жовтий Автобус від ГО «ГЕРОЇ. ЮЕЙ», Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – Дивись українське!», ДержКіно України та компанією PATRIOT Rental.

У майстер-класах беруть участь підлітки у віці 14-17 років, які проживають у громадах Канева та Катеринополя Черкаської області, Ладижина та Тульчина Вінницької області,  Петриківки Дніпропетровської області.  Перші результати майстер-класів були продемонстровані у селищі Катеринопіль під час завершального кіновікенду червня.

Читайте також: Кіно просто неба: стартував національний тур від «МХП–Громаді»

Національний тур «Кіно просто неба» реалізується Благодійним фондом «МХП–Громаді» у партнерстві з Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» та за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Партнерами туру є: Райффайзен Банк Аваль, Компанія «Делойт» в Україні, Українська кіноакадемія, UA: Суспільне мовлення, компанія «Вавілон», Еспресо TV.

З графіком показів Національного туру «Кіно просто неба» на липень можна ознайомитися за посиланням: https://mhp.com.ua/uk/news-mhp/Kinoprostoneba.

Фото: МХП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-