Корисні властивості сливи

Корисні властивості сливи

Інфографіка
Укрінформ

Майже в кожному саду українця ростуть сливи. Проте мало хто задумується над тим, що слива не тільки смачний фрукт, але і джерело корисних речовин.

Укрінформ вирішив розказати вам чим корисна слива, як правильно її обирати і вживати.

Як з’явилася слива

В ході природнього схрещування терну та аличі в природі з'явився такий фрукт як слива. 

Її плоди можуть відрізнятися за розміром, формою, кольором, текстурою та смаком, але всі вони знайшли застосування не тільки в кулінарії, але в косметології та медицині.

Як потрібно вибирати сливи

При виборі плодів потрібно:

  • віддавати перевагу пружним фруктам з щільною шкіркою, незалежно від кольору - жовта, чорна, біла, червона або синя;
  • виключати наявність пошкоджених або недозрілих ділянок;
  • вибирати плоди, вирощені в природних умовах, а не в теплицях;
  • відмовитися від покупки занадто м'яких слив, покритих тонкою оболонкою.

Корисні властивості слив

Свіжі та сушені плоди володіють такими корисними властивостями, а саме:

  • поліпшення пам'яті (пов'язано з нейтралізацією пошкоджених клітин);
  • захист судин і їх очищення від холестеринових бляшок;
  • вживання плодів допомагає попередити розвиток атеросклерозу, знизити кров'яний тиск;
  • сливи мають жарознижуючий ефект (при вживанні в сухому вигляді);
  • зміцнення імунітету;
  • регулювання водно-сольового балансу, виведення з організму зайвої рідини;
  • підтримання здоров'я очей і гостроти зору, зміцнення слизової оболонки;
  • профілактика таких захворювань, як артрит, інфаркт, рак, астма;
  • стимулювання роботи шлунково-кишкового тракту, підвищення апетиту, зниження рівня соляної кислоти в шлунку;
  • захист нервової системи, нормалізація сну, позбавлення від стресів;
  • маски з сливи повертають пружність шкіри, мають хорошу омолоджуючу дію;
  • відвар зі слив має ранозагоювальні властивості;
  • виведення із організму канцерогенів та радіонуклідів;
  • перешкоджання утворення тромбів.

Енергетична цінність 

Калорійність сливи в середньому становить 42 кілокалорії на кожні 100 грам (3 шт). Але слід зазначити, що сушена слива (чорнослив) калорійніше свіжої - 255 ккал на 100 гр.

Слива багата на такі речовини, як: 

  • Цинк;
  • Мідь;
  • Кальцій;
  • Натрій;
  • Йод;
  • Фосфор;
  • Залізо;
  • Калій;
  • пектини;
  • кумарини;
  • вітаміни - A, K, PP, E, вітаміни групи B;
  • бета-каротин;
  • органічними кислотами.

Як рекомендовано їсти сливи

Сливи рекомендується їсти:

  • окремо від інших продуктів і напоїв;
  • в першій половині дня;
  • мінімум за 30 хвилин до прийому їжі.

Якщо дотримуватись цих правил, то тоді цукор, який є у сливі буде витрачено на потреби організму, а не відкладений «про запас».

Кому не варто вживати сливу

Сливи не слід вживати людям з:

  • підвищеною кислотністю в шлунку;
  • схильністю до діареї;
  • з цукровим діабетом;
  • важкою формою ожиріння (через високого рівня цукру);
  • при системних запальних захворюваннях суглобів і м'язів;
  • подагрі;
  • наявності каменів в жовчному міхурі;
  • індивідуальної непереносимості;
  • годуючим мамам, так як вживання сливи може спровокувати пронос і коліки у немовлят ;
  • малюкам до 3 років не рекомендують вживати фрукт в свіжому вигляді, але педіатри допускають вживання невеликої кількості сливового пюре;
  • не варто їсти фрукт натщесерце або запивати молоком.

Користь і шкода сливового соку

Сік повторює всі позитивні і негативні властивості сливи, але при його застосуванні слід пам’ятати, що за рахунок видалення твердої фракції концентрація більшості компонентів, що входять до складу плодів, істотно зростає.

Тому слід пам’ятати, що добова доза сливового соку не повинна перевищувати 300 мл, при цьому його рекомендується вживати не більше 100 мл за один прийом. 

Користь і застосування сливових кісточок

В кісточках слив міститься масло, яке є дієвим засобом при аскаридозі, однак без спеціального очищення, яке в домашніх умовах виконати неможливо, застосовувати його не рекомендується.

Тому в терапевтичних цілях допускається до вживання тільки те масло сливових кісточок, яке вироблене промисловим способом. 

Користь листя і гілок сливи

Листя і гілки сливи використовуються для приготування відварів і настоїв, які допомагають при лікуванні травм як внутрішніх, так і зовнішніх. 

Ці відвари застосовують у випадках:

  • пародонтозу;
  • коли довго не гояться рани або які мають гнійні виділення;
  • запалення нирок і сечового міхура;
  • при кашлі і застудних захворюваннях.

Відвар приготувати можна так: в одному літрі окропу протягом 20-30 хв. заварюються 150-200 г листя або молодих гілок сливи. Потім його проціджують, охолоджують і використовують за призначенням.

Цікаві факти

  • батьківщиною сливи вважають Кавказ, Середню Азію та Північний Іран. Наразі ж це плодове дерево можна знайти майже у всіх країнах світу з помірним та холодним кліматом;
  • колір сливи залежить від сорту і може бути від жовтого до малинового, блакитного або світло-зеленого;
  • шкірка сливи може бути червоною, фіолетовою, чорною і навіть зеленою;
  • найпоширеніша слива у світі – слива домашня, дерева цього виду становлять до 90% всіх посадок цієї культури на Землі;
  • категорично не можна висаджувати помідори або картоплю поруч зі сливами, так як ці рослини притягують грибок, смертельно небезпечний для сливових дерев;
  • сливові дерева є гарні медоноси, так з одного гектара цієї культури бджоли можуть зібрати до 10 кг меду;
  • зі слив готують алкогольні напої – вино і самогон, а називають їх слив’янка і сливовиця.
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-