На Львівщині 39 господарств виробляють органічну продукцію

На Львівщині 39 господарств виробляють органічну продукцію

Укрінформ
У Львівській області налічується 39 операторів ринку органічної продукції, які обробляють орієнтовно 2,8 тис.га. Основна продукція - ягоди, овочі та зернові.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяна Гетьман.

«За останні 5 років кількість фермерств, які займаються органічною продукцією зросла в 1,5 раза. Ті, що крупніші, працюють переважно на експорт, це головний напрямок збуту для органічного бізнесу Львівщини, але останнім часом поступово розвивають і внутрішній ринок. Він ще поки в Україні маленький, у порівнянні з країнами Європи, тому що там 30-40% полиць супермаркетів заповнені органічною продукцією», - повідомила Гетьман.

За її словами, на Львівщині лише одна торговельна мережа на постійній основі працює з «органіками», а в інших магазинах та маркетах ця продукція з’являється періодично.

«Нам треба з чогось розпочати, шукати нові ринки збуту. І тоді виробники будуть долучатися. Зараз основним місцем збуту лишається онлайн-платформа MarcetPlace, де продається суто органічна продукція», - додала Гетьман.

У Львові департамент агропромислового розвитку почав перемовини з приватними школами для того, щоб ввести органічні продукти в раціон школярів. За словами Гетьман, з 10 шкіл, яким були надіслані пропозиції, дві вже погодилися.

Читайте також: Під Тернополем станція дегазації вироблятиме «зелену» енергію

У Львівській ОДА наголошують, що більшість підприємств не наважуються займатися органічним виробництвом, через суттєві ризики. Адже, по-перше, якщо в конвенційному виробництві можна використовувати технології синтетичних засобів захисту, то в органіці - лише природні добрива та засоби захисту, і відповідно врожайність значно нижча. По-друге, оскільки менша врожайність, то собівартість є достатньо високою. По-третє, така продукція гірше експортується, оскільки швидше псується і термін реалізації значно менший.

Проте, як зазначає Гетьман, ця проблема буде вирішуватися в міру того, як буде збільшуватися сегмент покупців, які готові платити за здорове харчування. В такому випадку і обсяги і швидкість реалізації збільшаться і це стимулюватиме розвиток органічного сегмента.

З 2021 року на Львівщині впроваджено новий напрям для підтримки «органіків», що полягає у вигляді бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь. А також в області з 2019 року діє напрям Комплексної програми в частині відшкодування вартості сертифікації органічного виробництва.

Як повідомлялося, 9 квітня відбувся регіональний форум «Органічна Україна 2021.Львів», під патронатом Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства України за підтримки SAFOSO AG Швейцарії. Учасники розглянули питання законодавчого регулювання органічного виробництва та його впровадження у Львівській області; державної та регіональної підтримки органічного виробництва і фермерства у Львівській області у 2021 р.Також фахівці обговорили технології органічного виробництва і його сертифікацію. Загалом, до онлайн-заходу долучилось близько 100 чоловік.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-