Рятівні яблука: корисні властивості та правила вживання

Рятівні яблука: корисні властивості та правила вживання

Укрінформ
Миємо в теплій воді з содою та обираємо антиоксидантний «Айдаред»

Щоденне вживання фруктів – запорука здоров’я та отримання організмом необхідних для життєдіяльності речовин. Такі добре знайомі нам яблука неймовірно якісно виконують цю функцію. 

ОДНЕ ЯБЛУКО – ДОБОВА ПОТРЕБА В МІДІ

Ще у 2004 році була опублікована наукова стаття в Nutrition Journal, у якій Жанель Боєр та Ру Хай Лю із Інституту порівняльної та екологічної токсикології Університету Корнелла США розклали «по поличках» більш як 80 наукових досліджень щодо яблук і їх впливу на організм.

Перший пункт, який спонукає нас їсти яблуко – його поживна цінність та насиченість вітамінами, макро- і мікроелементами. Серед вітамінів у яблуках найбільше вітаміну С – 14% від добової потреби людини, вітаміну К – 5% добової норми. У меншій кількості містяться вітаміни A, E, B1, B2, B6. Офіційний ресурс Міністерства сільського господарства США подає інформацію, що одне середнє яблуко вагою 182 г містить 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 6% від добової потреби калію, марганцю та міді. Виходить, фрукти, а особливо яблука, мають стати невід’ємною частиною раціону, якщо дбаємо про здоров’я у довгостроковій перспективі.

КЛІТКОВИНА, АНТИОКСИДАНТИ ТА ФЛАВОНОЇДИ

Яблука містять клітковину, завдяки чому ефективно нормалізують мікрофлору кишківника. Це, у свою чергу, захищає організм від різних хвороб. Споживання яблук допомагає знизити ризики діабету завдяки високому вмісту поліфенолів та клітковини у складі. Вони здатні регулювати рівень цукру в крові.

Яблука містять флавоноїди. Саме це забезпечує профілактику серцево-судинних захворювань. Дослідження, які проводилися серед 40 тисяч жінок протягом майже семи років, довели зв’язок між споживанням продуктів, багатих флавоноїдами, та розвитком серцево-судинних захворювань. Ті, хто вживав більшу кількість флавоноїдів, мали знижений ризик серцево-судинних захворювань на 35%. Такий ефект частково зумовлений ймовірною здатністю яблук знижувати рівень холестерину.

Інші наукові дослідження підтверджують, що яблука мають беззаперечні антиоксидантні властивості і навіть випереджають банани, цитрусові, виноград та ананас за цим критерієм. Антиоксидант, що називається кверцетин, міститься у яблуках та впливає на наш вуглеводний обмін, допомагаючи попередити різкі стрибки рівня цукру в крові. Невисокий рівень глікемічного індексу забезпечує можливість вживання яблук навіть для людей із діабетом.

«НІ» РАКУ, ХВОРОБАМ СЕРЦЯ ТА ЛЕГЕНЬ

Випрацювати звичку з’їдати по одному яблуку в день доволі просто, а користь звички – неоціненна. Дослідження 2016 року підтвердило, що лише одне яблуко на день попереджує виникнення ракових захворювань, а також є чудовим профілактичним засобом після хіміотерапії.

Інше дослідження пов’язало споживання яблук та цибулі зі зниженим ризиком раку легень як у чоловіків, так і у жінок. Яблука рятують і від розвитку астми, а також зменшують бронхіальну гіперчутливість. Курцям рекомендується їсти ще більше яблук, аби зменшити шкідливий вплив продуктів згоряння тютюну на організм.

Тромби і запальні процеси також не страшні з яблуками, адже флавоноїди ефективні саме при таких станах. Сміливо їжте яблука щодня, тим паче, що корисних властивостей протягом року зберігання вони аж ніяк не втрачають. Регулярність – запорука успіху.

ТІЛЬКИ СВІЖІ ЯБЛУКА?

Цікаво, що користь зберігається і після термічної обробки, головне – залишати шкірку яблука, адже у ній найбільша концентрація того, що ми хочемо отримати з нього – корисної клітковини, флавоноїдів та кверцетину. Важливо ретельно вимити фрукти під проточною водою або із розчином соди.

А далі все обмежується лише фантазією, адже яблука – чудова основа для найрізноманітніших страв – від штруделя до яблучних млинців.

ЯКІ ЯБЛУКА НАЙКРАЩІ?

Різноманіття сортів та видів викликає питання – які ж краще обрати яблука, щоб отримати максимальну користь. Не лише смак, а й вміст корисних речовин залежать від сорту. Так, із найпоширеніших сортів, що використовують для пюре, найвищий вміст фенолу саме у того, який зветься «Римська краса». Найнижчий же – у сорту «Кортленд». Лідер у антиоксидантних властивостях – «Айдаред».

Сорт «Айдаред» / Фото: Fructibus
Сорт «Айдаред»

Великий вплив на концентрацію корисних речовин мають і етапи дозрівання плодів. Найвищий вміст катехінів, флоридину, хлорогенної кислоти та кверцетинових глікозидів – у яблуках «Ельстар» та «Джонаголд» саме на початку сезону. Під час дозрівання ж їх рівень знижується до стійкого стану.

Сорт «Ельстар»
Сорт «Ельстар»
Сорт «Айдаред»
Сорт «Джонаголд»

Одного яблука раз на тиждень замало! Ефективність підтверджена лише при щоденному вживанні. На щастя, виконати норму нескладно: яблука не втрачають корисних властивостей при зберіганні протягом року.

Олександра Руденко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-