На Вінниччині з відходів швейного виробництва роблять ткані доріжки та чохли для ноутбуків

На Вінниччині з відходів швейного виробництва роблять ткані доріжки та чохли для ноутбуків

Фото
Укрінформ
На Вінниччині у с. Стіна Тульчинського району з відходів швейного виробництва налагодили виготовлення традиційних українських тканих доріжок та чохлів для ноутбуків.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив засновник стартапу VERETA – голова ГО «Наше Поділля» Юрій Степанець.

«Ідея налагодити таке виробництво виникла в нас досить давно, тому що наша громадська організація вже давно працює з питанням безпечної утилізації побутових відходів: створювали сортувальні станції у Вінниці тощо. На певному етапі виникла проблема, що робити із текстилем. Потроху прийшли до думки, що можна було б організувати якесь виробництво з його повторного використання, - і в цей момент нам трапився конкурс від агрохолдингу МХП. Ми його виграли і отримали грантову підтримку на стартап, вклали власні кошти і створили виробництво традиційних українських тканих доріжок - VERETA. Розташували його у с. Стіна, де збереглися традиції ткацтва», - повідомив Степанець.

За його словами, починалося виробництво з однієї ткалі та одного автентичного українського ткацького верстата, який знайшли у Стіні. Наразі на виробництві працює вже шість ткаль, для них верстати збирали по всій країні.

«Фактично VERETA – це три в одному: соціальна ініціатива, яка створює робочі місця в селі, а також екологічна ініціатива, яка дбає про повторне використання тканин - хоч і нових, але таких, які без нашого втручання опинилися б на смітнику. Окрім того, ми зберігаємо традиційне для України ремесло, яке через засилля машинного ткацтва не витримує конкуренції», - розповідає пан Юрій.

Він каже, що днями підприємству виповнився рік.

«Ми багато експериментували, пробували нові формати, почали виготовляти не лише доріжки, але й екосумки, чохли для ноутбуків і планшетів, а віднедавна і подушки. Це унікальні вироби, зроблені в більшості випадків у єдиному екземплярі, або в дуже обмеженій серії. Вони виготовлені вручну, дуже стильні за дизайном, чудово вписуються в сучасний інтер’єр квартири, будинку, дачі. До того ж, прослужать десятки років», - каже засновник стартапу.

Читайте також: На Рівненщині відкрили виробництво крафтових сирів

Він розповідає, що для виготовлення тканих виробів майстрині вручну підготовлюють основу. Для цього нитки за допомогою снувалки розмотують з великих мотків та заплітають у «коси». Пізніше заправляють їх у верстати. Паралельно з цим залишки від швейних виробництв дуже точно розрізаються на тоненькі довгі смужки, які потім змотуються в клубки. І лише потім майстрині тчуть доріжки на верстатах.

Через карантинні обмеження свою продукцію VERETA продає лише в онлайн-магазині. Утім, у Львові та Києві компанія вже має магазини-партнери, де вироби можна побачити й оцінити.

Фото: Фейсбук-сторінка стартапу VERETA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-