Корисні властивості артишоку

Корисні властивості артишоку

Інфографіка
Укрінформ

Артишок вважається цінним дієтичним продуктом, який корисний і дітям і дорослим, а особливо літнім людям. Він відновлює обмін речовин, сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику і підтримує роботу імунітету. Крім того він вважається найсильнішим афродизіаком. 

У світі налічується близько 140 різновидів артишоку, але харчову цінність представляють тільки близько 40 видів. Найчастіше використовуються два види - артишок посівний, також відомий як садовий або колючий, і артишок іспанський.

Артишок посівний (Cynara  scolymus) – багаторічна трав'яниста рослина родини айстрових. Рослина виростає до 2 метрів, а суцвіття схожі на шишки, що нагадують чортополох. У їжу вживають ту частину суцвіть, яка ще не розпустилася і складається з численних м’ясистих лусочок. У сирому вигляді смак артишоку нагадує недозрілий грецький горіх.

Де вирощують артишок у світі

Культивувати артишок люди почали ще до нашої ери. Батьківщина цієї рослини - країни Середземномор'я.

Наразі основними експортерами артишоку в світі є Італія, Єгипет, Іспанія, Аргентина, Перу.

Чим корисний артишок

Кошики  артишоку містять вітаміни: В1, B2, B6, B9, A, PP, К, C, макро - і мікроелементи: кальцій, магній, натрій, калій, хлор, залізо, цинк, мідь, бор,  алюміній та ін. Також білок, вуглеводи, каротин, дубильні речовини, інулін та фенольну сполуку цинарин.   

Листки артишоку містять біологічно активні фенолокислоти (кавову, неохлорогенову,  хлорогенову та кофеїлхінну).

Споживають сирим, відвареним, тушкованим, печеним, сушеним, консервованим, також використовують для приготування супів, соусів, салатів, пюре, рагу, піци і пасти, хліба і пирогів. Виготовляють сік та чай.

Лікувальні властивості

- артишок виводить накопичені шлаки і токсини, відновлює обмін речовин, сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику, також відмінний діуретик і спалювач жирів;

- підтримує роботу імунітету;

- знижує холестерин;

- зменшує ризик тромбоутворення;

- нормалізує артеріальний тиск;

- запобігає хворобі Альцгеймера;

- зумовлює жовчогінну та сечогінну активність; 

- при шлункових розладах, печії і нудоти; 

- при цукровому діабеті; 

- регулює функцію щитовидної залози; 

- при захворюваннях печінки;

- при діабеті й атеросклерозі;

- при ревматизмі;

- усуває зморшки, запобігає старінню шкіри.

Сік артишоку благотворно впливає на стан волосся, зміцнює їх коріння, використовується для полоскання ротової порожнини при стоматиті, молочниці, тріщинах на язиці і неприємному запаху з рота.

Відвар листя очищає кров, зміцнює судини, виводить зайвий холестерин, активізує функціонування центральної нервової системи. 

Компреси з відварів на основі артишоку добре допомагають при кропивниці, екземі і псоріазі.

Не рекомендується вживати артишок

- при обтурації жовчних шляхів, жовчнокам’яній хворобі, гострих захворюваннях печінки та нирок;

- хворим на сечокам’яну хворобу; 

- при діареї; 

- дітям молодше 10 років; 

- в періоді лактації; 

- людям з низьким артеріальним тиском;

- при зниженій кислотності шлункового соку;

- алергікам.

Як Обрати артишок

Вибираючи артишок треба звернути увагу на те, щоб він був зеленого кольору без бурих плям і правильної форми. Листя-лусочки повинні бути щільної структури, не розсипатися, а бути притиснутими один до одного. Волога на суцвітті не має бути присутньою навіть у мінімальній кількості. Свіжий артишок при легкому стисканні повинен трохи скрипіти. Не варто купувати, якщо на пелюстках артишоку помітні голки, тому що цей сорт не придатний для споживання, як відомо голки є тільки у диких артишоків. Також, якщо зовні є наліт, сліди життєдіяльності комах чи сторонні запахи.

Як чистити артишок

Артишок на повітрі дуже швидко окислюються, темніє і фарбує шкіру рук. Тому слід одягнути рукавички. Потім обережно відірвати руками усі найгрубіші пелюстки доки артишок не стане м’яким і не змінить свій колір на ніжно-зелений, далі відрізати тверді верхівки, стеблину і підчистити основу. У деяких видів артишоків треба вирізати жорстку серцевину розділивши артишок на четвертинки. Щоб суцвіття не почорніли треба занурити їх в воду, в яку попередньо додали лимонний сік або оцет. 

Цікаві факти

- за часів античної Греції та Риму артишок був їжею переважно багатіїв;

- на колонах одного з Карнакських храмів у Луксорі (Єгипет) давнє зображення рослини збереглось до цього часу;

- щорічно у квітні в багатьох містах Італії проходить «Свято артишоку». Кулінари готують з артишоків різноманітні смачні страви, якими ласують городяни під запальні італійські мелодії. Також господині закупають на свіжозібрані артишоки для делікатесних домашніх заготовок;

- в Італії свіжі артишоки доступні протягом восьми місяців з жовтня по червень. 

- римляни навчилися заготовляти артишок про запас з медом, оцтом, кмином аби насолоджуватися делікатесними плодами артишоку круглий рік;

- артишок являється природним афродизіаком, він  має збудливу дію, збільшує вірогідність зачаття;

- особливо популярним артишок став у Франції, його щорічні посіви займають понад 10 тисяч гектарів;

- фонтани з назвою «Артишок» є в Мадриді і Неаполі;

- артишок збирають на різних стадіях дозрівання: молоді артишоки їдять цілком в сирому або напівсирому вигляді; дрібні і середні – консервують та маринують; великі, об'ємом з апельсин, вживають у відвареному або сирому вигляді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-