Чиста енергія: МХП розвиватиме технології «зеленого» водню та біометану

Чиста енергія: МХП розвиватиме технології «зеленого» водню та біометану

PR
Укрінформ
Агрохолдинг МХП підписав меморандум про взаєморозуміння та стратегічне партнерство між МХП Еко Енерджи та німецькою компанією Ellman Engineering у проєкті: «Біологічна метанізація «зеленого» водню».

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі холдингу.

«Впровадження сучасних інноваційних рішень — один з ключових пріоритетів у діяльності МХП Еко Енерджи. Сторони меморандуму дійшли згоди щодо технологічного та інноваційного партнерства. Проте це не перший спільний проєкт: меморандум та подальша його реалізація базується на успішному багаторічному досвіді співпраці між Україною та Німеччиною з розвитку біогазових технологій в Україні і, зокрема, реалізації одного з найбільших біогазових комплексів — проєкті МХП «Біогаз Ладижин» потужністю 12 МВт. Цей біогазовий комплекс є одним з найбільших в Європі», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що шляхом інтеграції виробництва «зеленого водню» в існуючі технології анаеробного зброджування біомаси та органічних відходів можна досягнути підвищення потужності та ефективності роботи біогазових комплексів.

«Технологія біологічної метанізації «зеленого» водню допоможе суттєво підвищити обсяги виробництва «чистої» енергії, скоротити викиди парникових газів, замістити викопне паливо, в тому числі імпортоване. Це інноваційні тенденції, що відповідають Європейському зеленому курсу та є необхідною передумовою глобального енергетичного переходу», — зазначив під час офіційної церемонії підписання меморандуму президент МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський.

За його словами, співпраця поділятиметься на три етапи: ґрунтовні лабораторні дослідження, експериментальна частина та втілення розроблених технологій на практиці. Це дасть можливість отримати перші пілотні проєкти як в Україні, так і в ЄС, які потім можна буде мультиплікувати в промисловому використанні.

«Ellmann Engineering — це німецька інжинірингова компанія в напрямах біогазових технологій та водоочистки. Ми з компанією МХП Еко Енерджи вже маємо стале партнерство. Наші спеціалісти запропонували для компанії МХП інноваційну технологію переробки курячого посліду в біогаз в проєкті «Біогаз Ладижин», — детальніше ознайомив присутніх з інноваційною діяльністю свого підприємства та баченням співпраці директор Ellmann Engineering Райк Елльманн.

Він зазначив, що інтеграція технологій «зеленого водню» та біометану — це справжній прорив в «чистій» енергетиці. Біогазові технології та біоенергетика в цілому є одними з найбільш надійних в галузі відновлюваної енергетики, адже виробництво енергії є прогнозованим та стабільним, на відміну від волатильної ситуації із сонцем та вітром. До спільної роботи над проєктом планується залучити ряд потужних німецьких наукових установ, тому дуже приємно, що на підписанні меморандуму присутні не тільки українські галузеві асоціації, а й наука.

Читайте також: МХП торік реалізував понад 53 тисячі тонн молока

«Важливим етапом співпраці буде проведення спільних практичних лабораторних і промислових досліджень з інтеграції «зеленого водню» в анаеробний процес для збільшення виробництва біометану. Реалізація проєкту дозволить суттєво декарбонізувати виробничі процеси», - додав Елльманн.

У пресслужбі МХП зазначили, що влітку 2020 року в Берліні було започатковане німецько-українське енергетичне партнерство, і ключовими були визначені п’ять сфер, зокрема: воднева економіка, енергоефективність, відновлювальні джерела енергії та декарбонізація. Напрями співпраці згідно з меморандумом між МХП Еко Енерджи та Ellmann Engineering стосуються усіх вищеперерахованих сфер.

Попереду в України та Німеччини ще багато проєктів з інноваційної співпраці та технологічного партнерства, зокрема з компанією МХП Еко Енерджи, резюмували в МХП.

Фото: МХП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-