Корисні властивості імбиру та селери

Корисні властивості імбиру та селери

Інфографіка
Укрінформ

Імбир та селера є постачальниками вітамінів, вуглеводів, мікроелементів і харчових волокон, які необхідні для нормального функціонування людського організму. 

Укрінформ зібрав інформацію про корисні властивості імбиру та селери.

Імбир

Імбир - вирощується великими площами в тропічних районах Індії, Ямайки, Китаю, Південної Америки, Індонезії, де жаркий і вологий клімат. Суцвіття імбиру являє собою великий колос, а кореневище - клубневидну форму біло-жовтого кольору та пекуче і гостре на смак. 

Споживають у сирому вигляді, сушать, консервують, зацукровують, виготовляють імбирне пиво, варення, соуси та використовують як пряність.

Основні діючі речовини кореневища: вітаміни В6, В1, В9, В5, В2, А, С, Е і К, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор,  марганець, мідь, залізо, селен, цинк, лізин, фенілаланін, треонін, метіонін, бета-каротин, куркумін та ін. Антисептичні та муколітичні речовини - камфен, цинеол, бісаболен, смолиста речовина гингерол  формує терпкий і гострий смак. А також незамінні кислоти - олеїнова, лінолева і каприлова.

Корисні та лікувальні властивості кореневища

- при грипі, застудах, ангіні, бронхіті, болі в горлі корінь імбиру допомагає завдяки своїм антисептичним властивостям і потогінному ефекту.

- при розладах системи травлення імбир допомагає, завдяки свої стимулюючій властивості, він нормалізує апетит, активізує вироблення шлункового соку, усуває печію. 

- при боротьбі з гіпертонією і атеросклерозом він зміцнює судини і підвищує їхню еластичність та нормалізує тиск, розріджуючи кров і розслабляючи м'язи, що оточують судини.

- при болях у м'язах, артриті і артрозі, ревматизмі і набряках.

- імбир заспокоює нервову систему, зміцнює імунітет та є чудовим тонізуючим засобом. 

- для схуднення імбир прискорює метаболічні процеси, допомагаючи більш активно витрачати калорії.

- для жінок імбир допомагає при гінекологічних розладах, а для чоловіків – покращує потенцію.

Протипоказання

-  при гастриті, виразковому ураженні шлунка, виразці дванадцятипалої кишки, неспецифічному виразковому коліті, будь-яких захворювань печінки - цироз, гепатит, а також жовчнокам’яна хвороба. 

- при інфаркті, інсульті та ішемічній хворобі серця.

- у період вагітності 2-му і 3-му триместрі.

- одночасно приймати з лікарськими засобами, які знижують артеріальний тиск, стимулюють роботу серцевого м’яза, цукрознижувальними препаратами.  

- при схильності до кровотеч і ураження дрібних кровоносних судин (маткові кровотечі, геморой тощо).

- при індивідуальній непереносимості.

Селера

Селера – має добрий попит в Україні, особливо цінується її коренева різновидність, хоча у культури є ще дві різновидності – листкова і черешкова. У листковому та черешковому різновиді слабо розвинена коренева система, а у кореневому корінь довжиною до 30 см і масою близько 500 г. Але у листковому багато листів, а у черешковому виростають м'ясисті черешки. 

Споживають у сирому та сушеному вигляді, консервують, виготовляють салати, соуси, напої, тощо.

Основні діючі речовини: вітаміни А, С, В1, Е, PP, флавоноїди, каротини, тіамін, рибофлавін, вуглеводи, кислоти: фолієва, нікотинова, хлорогенова і глутамінова. В коренеплоді є ефірна олія, мінеральні солі (калій, кальцій, фосфор, мідь, залізо, магній) і білок, який багатий на амінокислоти (аргінін, гістидин, лізин, аланін).

Корисні та лікувальні властивості

- при нервових розладах селера знижує вміст гормону стресу в крові. 

- при метеоризмі, запорі, коліті або гастриті, також селера сприяє швидкому загоєнню виразкових ран в шлунку.

- має болезаспокійливу, протизапальну, антисептичну, протиалергічну та сечогінну дію.

- для жінок допомагає при проблемах сечостатевої системи, а для чоловіків – потенції.

- при інфекційних захворюваннях.

- при ожирінні селера володіє легким послаблюючим ефектом за рахунок вмісту клітковини.

- при онкозахворюваннях селера здатна пригнічувати активність ракових пухлин.

- при артриті, подагрі та ревматизмі використовують селеру, тому що вона сприяє очищенню крові від шкідливих речовин, нормалізує водно-сольовий обмін і знижує артеріальний тиск. 

- при діабеті використовують корінь селери, який містить речовину схожу за своїми властивостями з інсуліном, тому має здатність активізувати функції надниркових залоз.

- при атеросклерозі корінь значно знижує рівень холестерину в крові. 

- при гіпертензії корінь сприяє зниженню тиску, також покращує роботу серцевого м'яза.

- корінь селери зміцнює нігті і зуби, дарує блиск волоссю, а шкірі обличчя - свіжість і пружність.

Протипоказання

- під час вагітності та в лактаційний період, при епілепсії, варикозі, тромбофлебіті та гіперацидному стані, сечокам'яній хворобі, захворюванні щитовидної залози, матковій кровотечі, індивідуальній непереносимості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-