У парламенті Грузії не підтримали вето Зурабішвілі на закон про «іноагентів», голосування - у вівторок

У парламенті Грузії не підтримали вето Зурабішвілі на закон про «іноагентів», голосування - у вівторок

Укрінформ
Юридичний комітет парламенту Грузії підтримав зняття президентського вето, накладеного Саломе Зурабішвілі на закон про «іноагентів» (Про прозорість іноземного впливу).

Про це повідомляє NewsGeorgia, передає Укрінформ.  

Парламент проголосує за зняття вето на пленарному засіданні у вівторок, 28 травня — у правлячої партії для цього є достатньо голосів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у своїх зауваженнях до закону вказувала, що він є аналогом російського закону і суперечить чотирьом статтям Конституції Грузії.

Метою ухвалення закону правляча «Грузинська мрія» називає підвищення прозорості ЗМІ та НУО, які фінансуються з-за кордону, а також захист державного суверенітету. Критику з боку Заходу офіційний Тбілісі пояснює впливом «глобальної партії війни», яка прагне відкрити в Грузії другий фронт російсько-української війни.

Читайте також: Уряд Грузії сходить з європейського шляху - Боррель

Опоненти закону вказують, що з таких самих законодавчих змін у Росії почалося переслідування опозиційних ЗМІ та активістів. Тому всі акції протесту у Тбілісі відбуваються під гаслом «Ні російському закону!».

Ситуація із законом про іноагентів за півтора місяця призвела до кризи відносин Грузії із західними партнерами. США оголосили про перегляд відносин з Грузією та запровадження санкцій щодо чиновників, відповідальних за підрив демократії.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

Читайте також: У Грузії опозиція оголосила бойкот парламенту після ухвалення закону про «іноагентів»

У неділю, коли Грузія відзначала День незалежності, у Тбілісі пройшла акція протесту проти ухвалення згаданого закону, який заперечує європейський розвиток країни.

Читайте також: Ветування закону про «іноагентів»: Зурабішвілі направила зауваження до парламенту

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі 18 травня ветувала цей закон. Водночас у правлячої партії «Грузинська мрія» є достатньо голосів для подолання вето. Якщо і після цього президент не підпише закон, його має підписати та оприлюднити голова парламенту.

У Венеціанській комісії вважають, що у нинішньому вигляді закон є антидемократичним та може бути використаний для придушення критиків влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-