Росія продовжує стратегію залякування Європи - МЗС Німеччини

Росія продовжує стратегію залякування Європи - МЗС Німеччини

Укрінформ
Росія своїми останніми кроками продовжує свою звичайну політику спроб залякати інші держави.

Так оцінила речниця МЗС ФРН Катрін Дешауер на брифінгу в середу ядерні навчання РФ, а також повідомлення про нібито наміри Кремля переглянути кордони в Балтійському морі, передає кореспондент Укрінформу.

«Такі навчання відповідають моделі, яка нам уже давно відома – спробам залякування. Це елемент продовження з боку Росії закручування спіралі ескалації. РФ намагається через ці маневри поблизу кордонів досягти ефекту залякування. Але це не потрапляє на благодатний грунт… Ми та союзники не дозволимо залякати себе подібною «комунікацією», - сказала Дешауер.

Повідомлення про, мовляв, наміри переглянути кордони в Балтійському морі також вписуються в російську модель поведінки, зауважила дипломатка.

«Така поведінка також вписується в згадану схему комунікації – провокації, створення невпевненості, невизначеність тощо», - сказала вона.

За словами речниці, в Берліні взяли до уваги відповідні повідомлення ЗМІ, спостерігають за розвитком, але ситуація на даний час «незрозуміла».

Йдеться про морське право, в якому чітко прописані «базисні лінії» - максимальна ширина від узбережжя – 12 морських міль. Зміна кордонів не може проводитися в односторонньому порядку, вона має бути узгоджена з сусідами, наголосила речниця.

Як повідомлялося, в Росії анонсували навчання із відпрацювання ймовірності застосування тактичної ядерної зброї «з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань».

Читайте також: Бербок: Ситуація в Харкові показує, наскільки важливо перерізати логістичні шляхи росіян

Також ЗМІ повідомили, що Росії має намір розширити свої територіальні води в Балтійському морі поряд із державним кордоном з Литвою та Фінляндією. Згідно з документом, який підготувало Міноборони, Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу Балтійська та Зеленоградська у Калінінградській області. Для цього буде змінено географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря РФ, а також прилеглої зони біля узбережжя та островів. Автори проєкту пояснюють своє рішення тим, що нинішні кордони «не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-