Росія збиралася змінити морські кордони з Литвою та Фінляндією - пізніше проєкт зник із сайту уряду

Росія збиралася змінити морські кордони з Литвою та Фінляндією - пізніше проєкт зник із сайту уряду

Оновлено
Укрінформ
Росії має намір розширити свої територіальні води в Балтійському морі поряд із державним кордоном з Литвою та Фінляндією.

Про це повідомляє The Moscow Times з посиланням на проєкт постанови уряду РФ, опублікований на порталі правових актів, передає Укрінформ.

Згідно з документом, який підготувало Міноборони, Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу Балтійська та Зеленоградська у Калінінградській області. Для цього буде змінено географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря РФ, а також прилеглої зони біля узбережжя та островів.

Зокрема, на кордоні з Фінляндією уряд РФ має намір скоригувати координати в зоні островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Вігрунд. Також ідеться про кордон біля північного вхідного мису Нарви.

На кордоні з Литвою під перегляд потрапила зона Куршської коси в Гданській затоці, райони мису Таран та мису на південь від нього, а також Балтійської коси.

Автори проєкту пояснюють своє рішення тим, що нинішні кордони «не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці». За їхніми словами, точки було зафіксовано «за морськими навігаційними картами дрібного масштабу», які, зі свого боку, ґрунтуються на роботах середини XX століття, а це «не дає змоги визначити зовнішню межу внутрішніх морських вод» РФ.

У Міністерстві закордонних справ Литви заявили, що подібні дії Росії розглядаються як навмисна, цілеспрямована провокація, яка спрямована на залякування сусідніх країн та суспільства.

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен, коментуючи намір Росії змінити морський кордон, зауважила, що МЗС вивчає це питання. Валтонен нагадала, що перенесення морських кордонів регулюється Конвенцією ООН з морського права, учасницею якої є Росія. «Варто пам’ятати, що вносити плутанину – це також гібридний вплив. Фінляндія не розгубиться», – підкреслила міністр.

Згодом у середу з сайту уряду Росії зник зазначений законопроєкт, повідомила Радіо Свобода. Водночас на сайті archive.is залишилася збережена копія опису законопроєкту, запропонованого для розгляду російським оборонним відомством. Причина видалення документа невідома.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що пропозиція Міноборони про оновлення координат кордонів Росії у Балтійському морі нібито не має політичного підґрунтя, і запропонував журналістам звернутися по коментарі до оборонного відомства.

Читайте також: Польща виділить понад $2,5 мільярда на зміцнення кордону з Росією та Білоруссю

Як повідомлялося, торік у листопаді Фінляндія уперше закрила кордон з Росією через спрямовану міграцію з боку РФ. Згодом фінська влада вирішила 14 грудня відкрити два прикордонні пункти: Вааліма і Ніірала. Однак першого ж дня з боку Росії прибули понад 100 прохачів притулку, після чого влада знову закрила кордон.

21 травня уряд Фінляндії представив законопроєкт щодо боротьби з міграцією на кордоні з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-