Путін прибув до Китаю «з капелюхом у простягнутій руці» - експерт

Путін прибув до Китаю «з капелюхом у простягнутій руці» - експерт

Укрінформ
Для Росії торгівля з Китаєм - це питання виживання, а Пекін - це гроші для путінського режиму і можливості посилювати мілітаризацію російської економіки.

Таку думку щодо нещодавнього візиту до Китаю кремлівського лідера Володимира Путіна у своєму блозі на Ютуб-каналі Укрінформу висловив український дипломат Ігор Долгов.

За його словами, Путін прагне продовжувати торгівлю в умовах, коли ізоляція Росії посилюється, санкції діють і йому треба нарощувати свій військово-промисловий комплекс.

У Китаї сторони підписали десять формальних угод, які не мають конкретного змісту, не містять планів щодо інвестицій, будівництва, інфраструктури тощо, підкреслив експерт. При цьому, зауважив він, китайські компанії, банки, особливо великі, уникають і будуть дедалі більше уникати контактів з росіянами. «Поширювати співпрацю - це все, про що спромоглися домовитися банкіри», - наголосив Долгов.

«Цей візит мав виключно політичний характер. Не розвʼязані питання ані взаємних розрахунків, ані залучення китайських інвестицій, ані питання газопроводу «Сила Сибіру». Не було сказано нічого про зміну підходів до війни Росії проти України», - підсумував експерт.

За словами Долгова, очевидно, що Москві потрібна підтримка Сі Цзіньпіна.

«Війна поставила Росію в ізоляцію. Відносини Китаю із Заходом напружені, але разом з тим Пекін не відрізає себе від Заходу, не хоче опинитися в такій же ситуації, як Путін. Тому і далі Сі Цзіньпін намагатиметься сидіти на двох стільцях: підтримувати відносини з Росією, а також не припиняти торговельно-економічні відносини із Заходом. Тому що ринки Сполучених Штатів і Євросоюзу набагато більші, ніж може запропонувати Росія», - вважає дипломат.

Читайте також: Путін сказав Сі, що Росія налаштована на вирішення українського питання шляхом переговорів

Як повідомлялося, Путін 16-17 травня перебував з дводенним візитом у Китаї. Це перша країна, яку він відвідав після свого «переобрання» на посаду президента і другий його візит у Пекін, трохи більше ніж за півроку.

Докладніше про результати візиту Путіна до Китаю дивіться у відеоблозі Долгова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-