В ООН знову вказали Росії на необхідність дотримання резолюцій Радбезу щодо торгівлі зброєю

В ООН знову вказали Росії на необхідність дотримання резолюцій Радбезу щодо торгівлі зброєю

Укрінформ
Заступниця генсека, висока представниця ООН з питань роззброєння Ізумі Накаміцу нагадала Росії про необхідність дотримання резолюцій Радбезу, які стосуються міжнародної торгівлі зброєю.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила в понеділок на засіданні Ради безпеки, скликаному Росією для «засудження» надання військової допомоги Україні.

«В останні місяці тривало надання військової допомоги й передача зброї та боєприпасів Збройним силам України», – сказала вона, зауваживши, що велика частина відповідної інформації доступна з відкритих джерел.

Повідомляється, що ці поставки включали важке звичайне озброєння, зокрема танки, бойові броньовані машини, літаки, вертольоти, артилерійські системи великого калібру, ракетні комплекси та безпілотні літальні апарати, а також боєприпаси з дистанційним управлінням, стрілецьку зброю і легке озброєння і боєприпаси до них, сказала Накаміцу.

«Також надходили повідомлення про те, що держави передають або планують передати російським збройним силам таку зброю, як безпілотні літальні апарати, балістичні ракети і боєприпаси, і що ця зброя використовувалася проти України. Я знову заявляю, що будь-яка передача зброї і боєприпасів має здійснюватися в рамках міжнародних правових норм, включаючи, звичайно, відповідні резолюції Ради безпеки», – зазначила вона.

Накаміцу зауважила, що почастішання нападів на українські міста й села призвели до збільшення кількості смертей і поранень серед цивільного населення, а також до масового руйнування цивільної інфраструктури.

Міжнародне гуманітарне право забороняє прямі напади на цивільне населення та інфраструктуру, нагадала вона. «Усі подібні напади мають бути негайно припинені», – наголосила заступниця генсека.

Читайте також: США ввели санкції проти Росії через отримання зброї у КНДР

За її словами, Управління верховного комісара ООН з прав людини підтвердило, що внаслідок обстрілів в Україні загинули щонайменше 11 017 цивільних осіб і 21 445 зазнали поранень. «Викликає серйозне занепокоєння той факт, що число поранених цивільних осіб значно зростає другий місяць поспіль», – сказала Накаміцу.

Як повідомлялося, чинні резолюції Ради безпеки ООН, за які голосувала, зокрема, й Росія, забороняють поставки зброї з Північної Кореї.

Російська делегація щомісяця скликає Радбез, намагаючись просувати пропагандистські наративи щодо постачання західної зброї Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-