Помічника депутата Європарламенту затримали за підозрою у шпигунстві на Китай - DW

Помічника депутата Європарламенту затримали за підозрою у шпигунстві на Китай - DW

Фото
Укрінформ
У Дрездені затримано асистента одного з членів правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН) у Європарламенті за підозрою у шпигунстві на користь Китаю.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ. 

Німецькі ЗМІ з посиланням на джерела зазначають, що підозрюваний – 43-річний Цзянь Г. – працює в команді депутата Європарламенту з АдН Максиміліана Кра.

Цзянь Г., посада якого на офіційному сайті Кра вказана як «акредитований асистент», було затримано минулої ночі співробітниками земельного відомства у кримінальних справах. Його підозрюють у незаконній агентурній діяльності, у тому числі у стеженні за китайськими опозиціонерами та у передачі Пекіну інформації про роботу німецького парламенту.

Фото: nzz.ch
Фото: nzz.ch
Читайте також: У Німеччині заарештували трьох підозрюваних у шпигунстві на користь Китаю

Своєю чергою, генеральний прокурор ФРН заявив, що Цзянь Г. є «співробітником китайської спецслужби» і що у січні поточного року передавав «своєму замовнику з розвідувальних органів інформацію про переговори та рішення в Європейському парламенті».

Представник АдН назвав повідомлення про затримання Цзяня Г. «дуже тривожними».

За даними німецьких ЗМІ, Цзянь Г. близько десяти років тому пропонував німецькій владі свої послуги як позаштатний інформатор, але ті співпрацювати з ним відмовилися, оскільки вважали його ненадійним, а також можливим подвійним агентом, який працює і на Китай.

Фото: bild.de
Фото: bild.de

Після затримання напередодні двох ймовірних китайських шпигунів у Дюссельдорфі та Бад-Хомбурзі це вже друга операція проти китайського впливу в Німеччині за останню добу. Справи Цзяня Г. та двох інших передбачуваних шпигунів не пов'язані один з одним.

Читайте також: У Берліні відкидають погрози з боку РФ після викриття російських шпигунів

Як повідомляв Укрінформ, депутата від правопопулістської партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) у Європарламенті Максиміліана Кра підозрюють у США в отриманні грошей з Росії.

Під час візиту до Нью-Йорка в грудні 2023 року він був допитаний Федеральним бюро розслідувань США щодо можливого отримання «сумнівних платежів із близьких Кремлю джерел». 

Фото: picture-alliance/dpa/W. Rothermel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-