США і Філіппіни розпочали військові навчання поблизу Тайваню

США і Філіппіни розпочали військові навчання поблизу Тайваню

Укрінформ
Американські та філіппінські війська з 22 квітня по 10 травня проведуть спільні навчання у кількох філіппінських локаціях поблизу спірного Південнокитайського моря і Тайваню, попри попередження Китаю про посилення напруженості.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Очікується, що у навчаннях «Балікатан», що з філіппінської означає «пліч-о-пліч», візьмуть участь понад 16 700 військовослужбовців. До деяких навчань також доєднаються війська з Австралії і Франції.

Вперше з часу проведення навчань «Балікатан» у 1991 році союзники вийдуть за межі 12 морських миль від базової лінії Філіппін поблизу західної провінції Палаван, яка виходить до Південнокитайського моря. За словами Цао Вейдуна, старшого наукового співробітника Військово-морської науково-дослідної академії НВАК у відставці, розгортання військовими США на Філіппінах ракетної системи, яка може досягти південних провінцій Китаю, свідчить про те, що «навчання виходять за рамки цілей самооборони».

За словами філіппінського полковника Майкла Логіко, ракетна система буде використана лише для логістичних навчань і не стрілятиме, бо навчання не спрямовані проти Китаю.

Читайте також: США, Японія і Філіппіни протидіятимуть Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні - Kyodo

Американські і філіппінські війська також імітуватимуть потоплення «ворожого корабля» і захоплення трьох філіппінських островів, щоб посилити оперативну сумісність своїх збройних сил.

Навчання «Балікатан» включатимуть «відстеження змодельованих повітряних загроз і націлювання на них кількох систем протиповітряної і протиракетної оборони», «інтеграцію багатосторонніх повітряних і наземних платформ для підвищення обізнаності про ситуацію з морською безпекою», - йдеться в заяві посольства США, зробленій минулого тижня.

Цьогорічні навчання також включатимуть кіберзахист після того, як Філіппіни зіткнулися з нещодавніми хакерськими інцидентами.

Як повідомляв Укрінформ, минулого місяця берегова охорона Китаю застосувала водомети проти філіппінських катерів у спірному Південнокитайському морі. Раніше Філіппіни також неодноразово повідомляли про переслідування своїх суден китайськими кораблями у спірному Південнокитайському морі.

Читайте також: Байден пообіцяв захищати Філіппіни від будь-яких нападів у Південно-Китайському морі

Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший, на тлі ескалації протистояння з Китаєм, підписав указ про посилення координації урядом дій органів влади із безпеки на морі з метою протидії викликам територіальній цілісності та миру.

Фото: U.S. Marine Corps/Cpl. Jerry Edlin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-