Філіппіни посилюють морську безпеку на тлі ескалації протистояння з Китаєм

Філіппіни посилюють морську безпеку на тлі ескалації протистояння з Китаєм

Укрінформ
Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший, на тлі ескалації протистояння з Китаєм, підписав указ про посилення координації урядом дій органів влади із забезпечення безпеки на морі з метою протидії викликам територіальній цілісності та миру.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

У наказі, підписаному в понеділок та оприлюдненому в неділю, Китай прямо не згадується, але немає сумнівів, що цей документ з’явився в результаті серії інцидентів і взаємних звинувачень Маніли й Пекіна стосовно спірних районів Південно-Китайського моря.

Пекін зазіхає на майже все Південно-Китайське море, через яке щорічно проходить морська торгівля на понад $3 трильйони, а його претензії стосуються низки морських районів із рифами й островами, що перебувають під контролем Філіппін, В’єтнаму, Індонезії, Малайзії та Брунею. У 2016 році Постійний арбітражний суд у Гаазі визнав відсутність правових підстав у претензіях Китаю, проте він відмовився визнавати й виконувати те рішення.

Останній небезпечний інцидент між двома країнами в морі стався минулими вихідними, коли кораблі берегової охорони Китаю застосували водомети, щоб зірвати філіппінську місію поповнення запасів на Другій мілині Томаса для солдатів передового форпосту на посадженому на мілину військовому кораблі.

«Незважаючи на зусилля сприяти стабільності та безпеці в нашому морському просторі, Філіппіни продовжують стикатися з низкою серйозних викликів, які загрожують територіальній цілісності та мирному життю філіппінців», - ідеться в указі президента.

Його указ розширює повноваження та реорганізує урядову морську раду, яка відтепер називатиметься Національною морською радою і стане центральним органом, що розроблятиме стратегії для забезпечення єдиної, скоординованої та ефективної структури морської безпеки Філіппін та обізнаності в цій галузі.

До її складу додатково увійдуть радник із нацбезпеки, генеральний прокурор, голова національного розвідувального управління, космічне агентство та Інститут морських справ і морського права Філіппінського університету. Загалом, кількість членів ради збільшено з 9 до 13.

Указ також розширює роль військових, називаючи всі збройні сили Філіппін, а не лише військово-морський флот, серед структур, що залучаються до протидії викликам територіальній цілісності країни.

Читайте також: Китай заявив, що не зважатиме на договір США і Філіппін та відстоюватиме свої інтереси в морі

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати і Японія мають намір зміцнити своє партнерство у сфері безпеки з Великою Британією, Австралією та Філіппінами, аби спільно протистояти зростаючій військовій активності Китаю в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-