РФ хоче набрати більше контрактників, щоб уникнути масової мобілізації - Bloomberg

РФ хоче набрати більше контрактників, щоб уникнути масової мобілізації - Bloomberg

Укрінформ
Росія готується набрати більше солдатів-контрактників, щоб уникнути принаймні на даний момент ще однієї масової мобілізації, яка може підірвати підтримку війни з боку російського населення.

Про це йдеться у публікації агентства Bloomberg, передає Укрінформ. 

За словами трьох анонімних джерел, Кремль прагне уникнути повторення мобілізації у вересні 2022 року, яка підірвала довіру населення та спровокувала втечу з країни до мільйона росіян.

Голова московського аналітичного центру «Центр аналізу стратегій та технологій» Руслан Пухов, якого цитує Bloomberg, вважає, що беручи до 30 тисяч новобранців на місяць, Росія могла б поповнити лави армії на 300 тисяч цього року.

У грудні глава міноборони РФ Сергій Шойгу заявив про намір розширити армію до 1,5 мільйона осіб з 1,15 мільйона. Пізніше, на початку квітня, у російському оборонному відомстві заявили, що цього року їм уже вдалося набрати 100 тис. новобранців.

Читайте також: Зеленський: 300 тисяч - не кінцева кількість, яку може мобілізувати Росія

В РФ розраховують на поступовий приплив нових військ для компенсації втрат і нарощування чисельності, а не на призов 300 тис. новобранців за один раз. Для залучення нових людей до армії Росія використовує фінансові стимули. Зокрема, за даними віденської дослідницької групи Re:Russia, з початку року регіональні виплати новим контрактникам зросли на 40% і склали в середньому 470 тис. рублів (майже $5 тис.).

«Російська влада намагається не проводити нову мобілізацію, поки у неї є можливість її уникнути», - сказав Bloomberg російський військовий експерт, старший науковий співробітник Джеймстаунського фонду Павло Лузін.

За словами двох обізнаних джерел Bloomberg, поки що російське військове командування частково покладається на те, що деякі нинішні призовники підпишуть контракти. Цієї весни на строкову військову службу буде призвано 150 тисяч росіян. Законодавство РФ дозволяє відправити їх на фронт через чотири місяці після призову. Однак це порушить неодноразові публічні обіцянки не залучати до бойових дій строковиків. Тому їх підштовхують до переходу на контракт.

Читайте також: Путін підписав указ про призов на військову службу 150 тисяч росіян

Водночас дедалі більше призовників скаржаться на значний психологічний, а в деяких випадках і фізичний тиск, повідомляє організація «Ідіть лісом», яка допомагає росіянам уникнути відправлення на фронт.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу, загальні бойові втрати російської армії в Україні з 24 лютого 2022 року по 18 квітня 2024 року становлять близько 456 тисяч 960 осіб, зокрема за останню добу - ще 910 осіб. 

Фото: Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-