ЄС хоче розвивати відносини з Туреччиною і відновити переговори у кіпрському питанні

ЄС хоче розвивати відносини з Туреччиною і відновити переговори у кіпрському питанні

Резолюція
Укрінформ
ЄС має стратегічний інтерес у стабільному та безпечному середовищі у Східному Середземномор’ї та в розвитку співпраці та взаємовигідних відносин з Туреччиною, а також надає особливого значення відновленню та прогресу в переговорах щодо кіпрського врегулювання.

Про це йдеться у висновках (резолюції) Європейської Ради за результатами зустрічі в Брюсселі та стратегічного обговорення відносин ЄС-Туреччина, повідомляє власкор Укрінформу. 

“Європейський Союз має стратегічний інтерес у стабільному та безпечному середовищі у Східному Середземномор’ї та в розвитку співпраці та взаємовигідних відносин з Туреччиною”, - йдеться в документі.

Також зазначається, що ЄС зацікавлений у відновленні переговорів щодо кіпрського врегулювання.

“Європейський Союз надає особливого значення відновленню та прогресу в переговорах щодо кіпрського врегулювання для подальшого посилення співпраці між ЄС і Туреччиною”, - зазначається в документі.

Читайте також: Туреччина бачить своє майбутнє в ЄС та очікує позитивних сигналів - МЗС

Нагадується, що Європейська Рада залишається відданою врегулюванню кіпрської проблеми в рамках ООН, відповідно до відповідних резолюцій РБ ООН і принципів, на яких засновано Союз.

“Європейський Союз готовий відігравати активну роль у підтримці всіх етапів процесу під керівництвом ООН, маючи в своєму розпорядженні всі відповідні засоби”, - вказано в резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, глави держав та урядів країн Євросоюзу, які проводять в Брюсселі дводенну зустріч в форматі Європейської ради, закликали Раду ЄС та країни-члени терміново забезпечити Україну засобами протиповітряної оборони та ракетами, яких Україна потребує для захисту від повітряних атак Росії. 

Як відомо, острів Кіпр розділений на дві частини в 1974 році – після турецької інтервенції, яка сталася внаслідок перевороту в Нікосії, що мав на меті об’єднання з Грецією. Етнічний склад населення -78% греків-кіпріотів та 18% турків-кіпріотів. Острів розділений на дві частини: Турецька Республіка Північний Кіпр та Республіка Кіпр. Місто Нікосія (столиця Кіпру) розділена також на дві частини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-