Допомога США: Джонсон зробив свій хід. Чого чекати Україні?

Допомога США: Джонсон зробив свій хід. Чого чекати Україні?

Укрінформ
Гарна новина полягає в тому, що після кількох складних місяців блокування в Конгресі допомоги для України - процес, все ж, рушає з місця

Спікер Палати представників США Майк Джонсон, який упродовж тривалого часу блокував розгляд законопроєкту з допомогою Україні, Ізраїлю та іншим партнерам, у понеділок нарешті оголосив про плани республіканців дати хід цій ініціативі. При цьому він зазначив, що законопроєкт, раніше ухвалений Сенатом, буде розділений на чотири окремих документи з можливістю дебатів та внесення поправок по кожному з них. Спікер виступив із заявою на тлі потужного політичного тиску на нього, який істотно збільшився після масштабної атаки Ірану на Ізраїль. Тож, при кращому розвитку подій, якщо процес розгляду не затягнеться, нижня палата має шанси проголосувати за пакет уже наприкінці тижня. Далі – розгляд у Сенаті. Однак, багато що також залежатиме від змісту нової ініціативи, про яку стане відомо вже ближчим часом.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

ЩО ВІДОМО ПРО НОВУ ІНІЦІАТИВУ ЗАРАЗ

Джонсон розкрив плани щодо іноземної допомоги після закритої наради республіканців у Палаті представників. Головна суть ініціативи, за його словами, полягає в тому, що за основу все ж буде взятий законопроєкт, який ухвалив у лютому Сенат. Очікується, що обсяги іноземної допомоги залишатимуться приблизно такими ж, однак точні цифри ще не називалися. Щоправда, будуть і відмінності, зокрема, щодо часткового кредитування замість прямої допомоги, і тут треба дочекатися оприлюднення офіційних пропозицій республіканців.

«Ми будемо голосувати (окремо, – ред.) за допомогу Ізраїлю, допомогу Україні, допомогу Індо-Тихоокеанському регіону, а також за ще один документ, який включає пріоритети нашої нацбезпеки», – заявив у цьому зв’язку спікер.

Він уточнив, що останній у цьому списку законопроєкт міститиме положення про позику (вірогідно, для України), закону REPO щодо конфіскації заморожених активів РФ, нових санкцій проти Ірану та інших заходів.

За повідомленнями ЗМІ, республіканці планують оприлюднити тексти чотирьох законопроєктів уже у вівторок. Вони розглядатимуться за загальною процедурою, під час якої впродовж 72 годин кожен законодавець може висловити свої пропозиції щодо внесення змін.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

ХІД ДЖОНСОНА

Схоже, що Джонсон, який прагне уникнути участі свого попередника Кевіна Маккарті, усунутого з посади за ініціативи трампістського крила MAGA, таким чином хоче підстрахуватися. Його ідея полягає в тому, щоби «розколоти» єдиний пакет для Ізраїлю, України та інших партнерів, сформований у такому вигляді на самому початку Білим домом і демократичною більшістю в Сенаті. У такий спосіб Джонсон, вочевидь, хоче забезпечити своїм однопартійцям, які мають глибокі розбіжності в багатьох питаннях, свободу вибору щодо підтримки або блокування кожного з напрямів.

Для прикладу, республіканський «Кокус Свободи», відомий своїми жорсткими та часом радикальними підходами всередині партії, в понеділок заявив, що виступає проти того, аби прискорювати допомогу Україні через напад Ірану на Ізраїль.

«За жодних обставин «Кокус Свободи» Палати представників не використовуватиме надзвичайну ситуацію в Ізраїлі в якості фіктивного виправдання для просування допомоги Україні без компенсацій, а також без забезпечення безпеки наших власних широко відкритих кордонів», – ідеться в заяві кокусу, який об’єднує три десятки конгресменів.

Через це можна припустити, що ці тридцять законодавців підтримають законопроєкт із допомогою Ізраїлю, однак – цілком можливо – продовжать блокувати допомогу Україні. Позицію проти допомоги Україні не змінили, принаймні публічно, й інші законодавці, зокрема, представники ультраправого крила. Так, скандально відома MAGA-конгресвумен Мерджорі Тейлор Грін не відмовилася від своїх погроз ініціювати голосування про відставку спікера, і це продовжує тримати Джонсона в напруженому стані.

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times

РОЛЬ ТРАМПА

Очевидно, що Майк Джонсон продовжує бути залежним від думки й позиції Дональда Трампа, який наразі користується переважною підтримкою республіканського електорату. Підтвердженням цьому стала остання поїздка Джонсона в Мар-а-Лаго, де він радився з експрезидентом, у тому числі, як йому діяти з підтримкою України.

Після тривалої історії перебування Джонсона в політичній тіні Дональда Трампа чинний спікер і зараз залишається послідовним ставлеником свого партійного «покровителя». Тож нині його позицію можна сміливо асоціювати з позицією Дональда Трампа, зокрема щодо України.

Але у цьому зв’язку виникає запитання, чому сам Трамп раптом змінив підхід до підтримки нашої країни під час зустрічі з Джонсоном в Мар-а-Лаго кілька днів тому? Тоді колишній президент дав зрозуміти, що не проти того, аби Україна зрештою отримала допомогу, однак у формі кредиту.

Чи міг вплинути на експрезидента тиск щодо України з усіх боків, у тому числі з боку міжнародних партнерів, зокрема й Девіда Кемерона минулого тижня? Можливо, й так. Однак, скоріше за все, визначальну роль відіграли власне електоральні настрої в США.

Адже серед республіканців існує частина освічених виборців, що продовжує вважати подальшу підтримку України одним із ключових інтересів національної безпеки США. І хоча ці люди не охоплюють більшості республіканського електорату, вони все ж залишаються його значною частиною. Безумовно, кампанія Трампа зацікавлена в кожному з голосів республіканців на президентських виборах, тому й могла почати боротьбу за прихильність і цієї частини електорату.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

ПРОЦЕС РУШИВ З МІСЦЯ

Цілком очевидно, що тиск адміністрації Байдена, а також представників обох партій Конгресу США на спікера Палати представників щодо терміновості ухвалення підтримки Україні й Ізраїлю все ж досягли певного ефекту. Масштабні обстріли мирних міст України, а також безпрецедентна атака Ірану на Ізраїль також справили враження на республіканський електорат у США, до голосу якого мусить дослухатися виборча кампанія Дональда Трампа.

Результатом цього стали обіцянки спікера Майка Джонсона винести пакет із зовнішньою допомогою на розгляд Палати представників. У кращому випадку він може бути ухвалений нижньою палатою наприкінці цього тижня, верхньою – наступного. Інший розвиток подій може передбачати затягування дебатів, і на це можуть вплинути різні чинники. По-перше, можуть «зіграти» глибокі розбіжності всередині самої Республіканської партії. По-друге, не виключено, що демократам також не сподобаються додаткові ініціативи республіканців.

Тому варто передусім дочекатися офіційного оприлюднення законопроєктів, анонсованих спікером Майком Джонсоном, а також реакції обох партій в Конгресі США. Але так чи інакше, гарною новиною для нашої країни є те, що після кількох складних місяців блокування процес із допомогою все ж рушає з місця в Конгресі США.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Перше фото: Greg Nash / The hill

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-