США та союзникам знадобиться $10 трильйонів на переозброєння - Bloomberg

США та союзникам знадобиться $10 трильйонів на переозброєння - Bloomberg

Укрінформ
Збройним силам США та інших країн Заходу знадобиться близько 10 трлн доларів, щоб переозброїтися.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

Минулого року світові витрати на оборону досягли рекордних 2,2 трлн доларів. Країни НАТО намагаються досягти рівня витрат у 2% ВВП на оборону. Але деякі офіційні особи кажуть, що фінансування оборони потрібно збільшувати до 4%, щоб виконати плани Альянсу.

Згідно з підрахунками Bloomberg, якби США та їх союзники з "Групи семи" досягли такого рівня, це означало б додаткові зобов`язання на понад 10 трлн доларів протягом наступного десятиліття.

Видання зазначає, що жорстока реальність для США та їхніх союзників полягає у тому, що через зусилля диктатора Володимира Путіна в Україні необхідно різко посилити оборону в Східній Європі водночас зі створенням противаги Китаю.

Читайте також: США стурбовані останніми зусиллями Китаю допомогти Росії - Держдеп

З іншого боку, лідер КНР Сі Цзіньпін заявляє про плани захопити Тайвань силою та висуває претензії в інших регіонах Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Це змушує західних лідерів та їх виборців розв'язувати проблеми, пов'язані з податками, соціальним забезпеченням, а також державними позиками, які назрівали роками.

Аналітики Bloomberg Economics вважають, що для більшості членів НАТО зростаючий тягар підготовки до війни створить нову фінансову парадигму.

Як зазначається, нова гонка переозброєння може викликати низку складних рішень для західних урядів. Бідніші країни Альянсу повинні будуть зробити вибір між підвищенням податків, скороченням витратних частин бюджету та запозиченнями.

Видання вважає, що найбільше можуть постраждати Франція, Італія та Іспанія, якщо додаткові видатки фінансуватимуться через ринки облігацій. Навіть США, які вже виділяють на оборону 3,3% ВВП, протягом наступного десятиліття можуть побачити зростання запозичень до 131% з 99%.

Читайте також: Норвегія подвоїть витрати на оборону до 2036 року

Попри те, що війни в Україні та секторі Гази привернули увагу до Європи та Близького Сходу, різке збільшення витрат на оборону - це глобальне явище. До прикладу, в 2024 році витрати на оборону Китаю, як очікується, зростуть на 7,2%.

У США адміністрація президента Джо Байдена вимагатиме збільшення на 1% військового бюджету, який і без того перевищує бюджет будь-якої іншої країни НАТО, а Метью Кроніг з Атлантичної ради прогнозує, що його, можливо, доведеться подвоїти у відсотках від ВВП.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон наголосив на необхідності збільшити оборонний бюджет країни з огляду на загрози з боку РФ.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-