Суд Іспанії викликав лідера каталонських сепаратистів для свідчень у справі про тероризм

Суд Іспанії викликав лідера каталонських сепаратистів для свідчень у справі про тероризм

Укрінформ
Верховний суд Іспанії в понеділок закликав колишнього главу уряду, а нині депутата Європарламенту Каталонії Карлеса Пучдемона дати свідчення як обвинуваченого у справі про тероризм.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

У заяві суду сказано, що лідер каталонських сепаратистів, а також каталонський регіональний депутат Рубен Вагенсберг, які перебувають за межами Іспанії, викликані для надання свідчень у режимі відеоконференції.

Слухання відбудуться у період 17-21 червня, точна дата буде узгоджена пізніше.

Верховний суд розпочав розслідування проти Пучдемона і Вагенсберга щодо тероризму у зв'язку зі справою про організацію протестів проти ув'язнення лідерів каталонських сепаратистів, причетних до незаконного референдуму про незалежність у 2017 році. Під час демонстрацій тисячі протестувальників заблокували доступ до аеропорту Барселони, вступаючи в сутички з поліцією, що призвело до скасування багатьох рейсів.

61-річний Пучдемон утік до Бельгії після невдалої спроби відокремлення Каталонії у 2017 році, він досі перебуває в розшуку в Іспанії за звинуваченнями у нецільовому використанні державних коштів.

У 2019 році він здобув місце в Європейському парламенті і зберіг лідерство у партії Junts ("Разом").

Вагенсберг переїхав до Швейцарії.

Читайте також: У Туреччині затримали 340 осіб за організацію заворушень після виборів

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно Карлес Пучдемон, який у 2017 році очолив незаконний рух за від’єднання регіону від Іспанії, оголосив про свій намір знову висуватися на виборах у Каталонії.

У 2017 році регіональна адміністрація в Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном організувала референдум про незалежність, нехтуючи наказами центрального уряду та рішенням Верховного суду Іспанії про порушення Конституції.

Мадрид направив до Каталонії поліцію, щоб зупинити референдум.

Каталонський парламент все ж проголосив незалежність, але не зміг заручитися міжнародною підтримкою. Пучдемон і кілька інших регіональних високопосадовців утекли з Іспанії.

У жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив до тривалого ув'язнення дев'ятьох політиків та громадських діячів за спробу відокремлення Каталонії. Їх визнали винними в організації 2017 року незаконного референдуму про суверенітет регіону та проголошенні його незалежності.

Минулого тижня парламент Іспанії ухвалив закон про амністію для каталонських сепаратистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-