Росія може стояти за збоями GPS в Балтійському регіоні - міноборони Німеччини

Росія може стояти за збоями GPS в Балтійському регіоні - міноборони Німеччини

Укрінформ
Міністерство оборони Німеччини заявило в четвер, що за серією порушень, що впливають на GPS-навігацію в Балтійському регіоні «дуже ймовірно» стоїть Росія.

Про це повідомляє портал t-online, передає Укрінформ.

Речник Міністерства оборони ФРН сказав ЗМІ: «Збої в глобальній навігаційній супутниковій системі, швидше за все, мають російське походження та базуються на збоях в електромагнітному спектрі, включно з тими, що виникають у Калінінградській області».

Фахівці Osint з акаунту Х Markus Jonsson (група осіб, які використовують Open Source Intelligence (Osint) для отримання та оцінки інформації з загальнодоступних джерел) також впевнені: «Сумнівів більше немає. «Балтійський глушитель» розташовано в Калінінграді, на узбережжі».

Збої в роботі GPS стають все більш поширеними в регіоні Балтійського моря. Іноді система повністю відмовляє, іноді показує неправильну позицію. З початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року скарги почастішали, особливо від приватних авіакомпаній.

Лише з кінця грудня були зафіксовані «тисячі випадків», коли GPS-позиціонування цивільних і військових літаків було порушено.

Особливо страждає повітряний простір Польщі та Балтії, а також південної Швеції та північно-східної Німеччини. Так, у середині березня повідомлялося, що вийшла з ладу система GPS літака британського міністра оборони Гранта Шаппа. Порушення також впливають на навігацію кораблів.

«Підозра, яку висловлюють не лише британці, полягає в тому, що за порушеннями стоять узгоджені дії російських військових», - йдеться у матеріалі.

Видання зауважує, що доказів дедалі більшає. Ймовірно, російські військові використовують потужну систему перешкод під назвою «Балтійський глушитель».

Читайте також: Росія могла заглушити сигнал на літаку, яким летів міністр оборони Британії - Reuters

Глобальна система позиціонування (GPS) — це супутникова система позиціонування, розроблена США. Європейський аналог називається Галілео.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-