Столтенберг закликав усіх членів НАТО досягти встановленого рівня внесків до саміту у Вашингтоні

Столтенберг закликав усіх членів НАТО досягти встановленого рівня внесків до саміту у Вашингтоні

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав усі країни, які входять до Північноатлантичного альянсу, досягти рівня внесків на оборону до мінімум 2% від ВВП до Вашингтонського саміту в липні.

З відповідною заявою він виступив у середу перед журналістами в Брюсселі разом з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні дві третини країн-членів НАТО витрачають 2% ВВП на оборону, це значний прогрес. Але, звісно, ми хочемо, аби більше союзників, аби всі наші союзники досягли 2%», - наголосив генсек Альянсу, додавши, що 2% - це мінімум.

У цьому зв’язку він підкреслив, що це є «меседжем» для членів Організації Північноатлантичного договору перед ювілейним самітом НАТО у Вашингтоні.

Столтенберг подякував Сполученим Штатам за лідерство в об’єднанні Альянсу, а також у спільній підтримці України, зазначивши, що розподіл тягаря залишається головною темою в порядку денному НАТО.

Держсекретар США Ентоні Блінкен, зі свого боку, зауважив, що справедливий розподіл внесків у спільну оборону є важливим для того, щоб протистояти не лише викликам, які мали місце впродовж останніх 75 років, але й нових, які виникають зараз. У тому числі, за його словами, важливо мати впевненість, що країни Альянсу продовжать виконувати свою частину зобов’язань, коли йдеться про підтримку України в умовах її протистояння агресії РФ.

Читайте також: Союзники погодилися збільшити роль НАТО у військовій допомозі для України - Столтенберг

«Усі ці речі перебувають на першому плані та в центрі (обговорень - ред.)», - підсумував державний секретар США.

Як повідомлялося, у середу й четвер у Брюсселі проходить зустріч глав зовнішньополітичних відомств країн НАТО. Одними з головних питань обговорень є продовження військової допомоги для України, а також підготовка до ювілейного саміту Альянсу, який відбудеться 11-12 липня в Вашингтоні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-