Глава Мінфіну ФРН назвав умови збільшення оборонних витрат після 2028 року

Глава Мінфіну ФРН назвав умови збільшення оборонних витрат після 2028 року

Укрінформ
Німеччина може розпочати витрачати на оборону до 9 млрд євро, починаючи з 2028 року.

Таке припущення висловив міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер у коментарі агентству dpa, передає Укрінформ.

Лінднер бачить можливості для додаткових витрат на оборону з 2028 року до 9 мільярдів євро, але за умови, якщо коефіцієнт боргу буде знову нижчим за 60 відсотків економічної потужності – показник, якого вимагає ЄС.

«Якщо ми опустимося нижче цього ліміту, тоді можна буде знову обговорювати погашення боргу часів пандемії коронавірусу, заплановане з 2028 року», - наводить слова міністра Welt.

Читайте також: Видатки Німеччини на оборону не опустяться нижче за 2% ВВП - Пісторіус

У 2020, 2021 та 2022 роках через коронавірус і війну в Україні федеральний уряд взяв екстрені позики на суму близько 300 мільярдів євро. Погашення боргу фактично заплановано на 2028 рік і триватиме понад 30 років. У даний час планується погашення боргу в розмірі 9 мільярдів євро щорічно з 2028 року, пояснив Лінднер. «Але якщо борговий тягар пандемії буде подолано, погашення можна значно скоротити», – додав він.

За словами міністра, це забезпечить мільярди євро, які допоможуть Німеччині досягти цілі НАТО – 2 відсотки від обсягу ВВП з федерального бюджету. Наразі цей показник забезпечуватиметься за рахунок спеціальної програми для Бундесверу, яка має завершитися до 2028 року.

Читайте також: «Підтримуємо на всі 100 відсотків»: у Бундесвері обіцяють подальшу допомогу Україні

Перед пандемією коронавірусу в 2019 році федеральний уряд досяг рівня боргу в 59 відсотків і, таким чином, знову відповідав європейським Маастрихтським критеріям після тривалого періоду часу. Втім, через кредити, пов’язані з пандемією, ставка швидко зросла до 69 відсотків. Зараз рівень боргу повернувся до приблизно 63 відсотків валового внутрішнього продукту.

«Якщо ми продовжуватимемо йти в цьому напрямку, то вже у 2028 році ми зможемо вийти на рівень до пандемії», – сказав Лінднер.

Як повідомлялось, Німеччина цього року вперше планує досягти мети витрат на оборону на рівні 2% ВВП.

Фото: Michael Kappeler/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-