Глава МЗС Китаю заявив про готовність до спіпраці з ЄС - про війну в Україні не згадав

Глава МЗС Китаю заявив про готовність до спіпраці з ЄС - про війну в Україні не згадав

Укрінформ
Міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що Китай і Європейський Союз є стратегічними партнерами, спільні інтереси яких значно переважають розбіжності, та запевнив у готовності розвивати всебічну взаємодію з блоком, не згадавши при цьому про війну.

Заяву він зробив на пресконференції в Пекіні за результатами переговорів із французьким колегою Стефаном Сежурне, повідомляє Укрінформ із посиланням на китайське зовнішньополітичне відомство.

«Від початку цього року обміни між Китаєм та ЄС на всіх рівнях повністю відновлені, активізувалася співпраця і в Євросоюзі зростає раціональне розуміння Китаю та бажання співпрацювати з Китаєм», - сказав Ван.

За його словами, «деякі далекоглядні люди в Європі» вважають, що відокремлення від Китаю становить реальні ризики, натомість факти засвідчили, що Китай є партнером для ЄС, а не супротивником.

«У цьому питанні позиція Китаю дуже чітка, тобто відкритість приносить прогрес, а ізоляція неминуче призведе до відсталості», - зауважив глава китайської дипломатії.

Він заявив, що уряд Китаю постійно полегшує доступ до внутрішнього ринку, оптимізує транскордонні потоки даних і сприяє обмінам між людьми.

Читайте також: Франція очікує від Китаю «дуже чітких сигналів РФ» щодо війни в Україні

«Рішучість Китаю розширювати відкритість та поглиблювати взаємовигідну співпрацю з Євросоюзом не зміниться. Ми готові працювати з ЄС як із постійним партнером в економічній і торговельній сферах, пріоритетним партнером у науковій і технологічній царинах та надійним партнером у виробництві і постачанні», - заявив глава МЗС Китаю.

Водночас він не згадав про російське вторгнення в Україну. ЄС постійно закликає Пекін натиснути на Москву та змусити припинити війну. Очільники Євросоюзу також неодноразово застерігали Китай, що майбутнє його відносин із ЄС безпосередньо залежатиме від участі в припиненні російського вторгнення в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне на пресконференції з Ван Ї публічно закликав Китай відігравати більш активну роль у контексті війни між РФ та Україною і надіслати Росії відповідний сигнал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-