У Генштабі Польщі вважають порушення російською ракетою кордону навмисною дією РФ

У Генштабі Польщі вважають порушення російською ракетою кордону навмисною дією РФ

Укрінформ
Повітряний простір Польщі напередодні порушила російська ракета X-101. У Генштабі Польщі вважають, що ракета могла бути запрограмована так навмисно.

Про це повідомив у понеділок журналістам начальник Генштабу ЗС Польщі Вєслав Кукула, передає Укрінформ із посиланням на RMF24.

“X-101 – це відома ракета, це основні засоби, якими сьогодні б’ють по Україні, і ми бачимо, які результати. Це була такого типу ракета”, - зазначив Кукула.

Він зауважив, що можливими є два варіанти: свідоме програмування ракети так, щоб вона порушила повітряний простір Польщі, або відхилення ракети від визначеної траєкторії польоту.

“Російські ракети мають відносно низьку точність, тому можливі будь-які варіанти: як навмисне програмування ракети таким чином (для порушення повітряного простору РП – ред.), так і те, що вона просто відхилилася від певного запрограмованого шляху”, - заявив начальник Генштабу ЗС Польщі.

Він додав, що другий варіант також можна брати до уваги, наприклад ,через незначну глибину порушення повітряного простору Польщі та дуже коротку тривалість цієї ситуації.

Читайте також: Посол Росії проігнорував виклик до МЗС Польщі через проліт ракети

Кукула також зауважив, що цілі, які з’являються на прикордонні двох країн, завжди є дуже складною дилемою для знищення, оскільки збиття ракети, з одного боку, може призвести до ненавмисних наслідків з іншого боку кордону.

“І те саме може статися, коли Україна стріляє по такій ракеті. Така ракета може впасти на територію Польщі і спричинити певні наслідки. Тому сьогодні ми насамперед вважаємо, що це значною мірою була навмисна дія”, - сказав генерал Кукула.

Як повідомлялося, російська ракета в неділю о 05:23 (за київським часом) порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердув Люблінського воєводства і пробула в ньому 39 секунд.

В Оперативному командуванні ЗС Польщі повідомили, що російська ракета на 100% залишила повітряний простір Польщі, її не було потреби збивати, оскільки відповідні сили контролювали траєкторію польоту.

МЗС Польщі повідомило, що вимагатиме від РФ пояснень з приводу порушення російською ракетою повітряного простору Польщі. Посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв проігнорував у понеділок виклик до МЗС Польщі у зв’язку з порушенням російською ракетою у неділю вранці повітряного простору РП. Відтак Польща іншим каналом передасть МЗС Росії дипломатичну ноту з вимогою пояснити факт порушення російською ракетою повітряного простору Польщі.

У ніч проти 24 березня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Сили ППО знищили 43 повітряні цілі: 18 із 29 крилатих ракет та 25 із 28 ударних дронів типу "Shahed".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-