«Ісламська держава» повідомила нові подробиці теракту в Росії

«Ісламська держава» повідомила нові подробиці теракту в Росії

Укрінформ
Терористичне угрупування «Ісламська держава – Хорасан» («ІД-Х»), яке діє в Афганістані та Пакистані, опублікувало нову заяву щодо теракту в Росії, у тому числі оприлюднило фото ймовірних нападників перед терактом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє на своїй сторінці у соцмережі Х експерт з питань тероризму, науковий співробітник Вашингтонського інституту близькосхідної політики Аарон Зелін.

«Як я вже відзначав, ІД поширила більше детальну заяву про напад. Плюс фотографії нападників зроблені перед цим», - йдеться у повідомленні.

Раніше Зелін, який є також автором сайту «Джихадологія», відзначив, що після першої заяви з відповідальністю про напад «ІД», як правило, публікує згодом ще одну заяву з деякими подробицями атак.

У новій заяві, поширеній пов’язаним з ІД інформаційним ресурсом Amaq, зазначається, що «Ісламська держава» завдала потужного удару по Росії, здійснивши криваву атаку, яка є найжорстокішою з усіх, що були спрямовані проти Росії за останні роки». Вказується, що об’єктом атаки було «велике зібрання християн у місті Красногорськ на околиці столиці Москви».

Стверджується, що атаку здійснили четверо бойовиків «Ісламської держави», які були озброєні автоматами, пістолетами, ножами і запалювальними бомбами. При цьому, «операції» передувало інтенсивне спостереження за цим місцем. Також зазначається, що троє бойовиків увірвалися до зали та відкрили вогонь по натовпу, а четвертий «здійснив пожежу в залі за допомогою запалювальних бомб, які були заздалегідь підготовлені для цієї мети».

Експерт з питань тероризму Петер Нойманн з Королівського коледжу Лондона переконаний, що повідомлення терористичного угрупування «Ісламська держава» щодо відповідальності за теракт в Росії є справжнім, хоча російська пропаганда намагається переконувати в протилежному.

«Чи є повідомлення ІД із взяттям відповідальності на себе справжнім? Так, на 100%. Зізнання було поширено вчора через канали ІД, як і інші повідомлення про взяття на себе відповідальності в минулому… Будь ласка, не піддавайтеся на російську дезінформацію», - написав Нойманн на своїй сторінці в соцмережі Х.

Експерт вказав на те, що Путін намагається звинуватити Україну в теракті, щоб уникнути політичної загрози.

«Не забувайте: ця атака є дуже неприємною для Путіна. Тільки якщо йому вдасться звалити вину на Україну, то він зможе уникнути політичної загрози і навіть збільшити підтримку себе та своєї війни. Саме на це і спрямована російська пропаганда», - зазначив він.

Читайте також: Цілковита маячня: у ГУР відреагували на версію про «український слід» теракту у «Крокус Сіті Холі»

Як повідомлялося, відповідальність за теракті у «Крокус Сіті Хол» у Підмосков’ї взяло на себе терористичного угрупування «Ісламська держава», точніше його відділення у так званій «провінції Хорасан» (включає нинішні території Афганістану, Пакистану та Ірану). Попри це, російські офіційні особи та пропагандисти продовжують намагатися покласти провину за теракт на Україну.

У суботу, 23 березня, Володимир Путін звернувся до росіян після теракту у підмосковному Crocus City Hall. Він, зокрема, заявив, що нападники «намагалися сховатися і рухалися в бік України, де, за попередніми даними, для них з українського боку було підготовлене вікно для переходу державного кордону».

Раніше російська ФСБ стверджувала, ніби терористи планували перейти російсько-український кордон та мали контакти на українській стороні.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-